FOTO: ORKKA Lukavac: Klub svjetskih i europskih prvaka

Klub borilačkih sportova ORKKA iz Lukavca jedan je od najuspješnijih sportskih kolektiva u BiH. Karatisti i karatistkinje ovog kluba sa svjetskih, evropskih, mediteranskih, balkanskih i državnih prvenstava uvijek su donosili medalje, čime su pokazali da su među najboljim!

Uz pozitivnu atmosferu u klubu i oko njega, veže se i dobar i kvalitetan rad svih karate trenera na čelu sa Željkom Zombrom, nekadašnjim evropskim i svjetskim karate prvakom, čovjekom koji je, osim samih takmičara, možemo slobodno reći najzaslužniji za uspjehe ovog kluba.

„ORKKA Lukavac od osnivanja pa do danas u kontinuitetu osvaja vrhunske rezultate. Posebno u posljednje tri godine kada ostvarujemo rezultate od historijske dimenzije za opštinu Lukavac. Brojimo preko 100 članova svih uzrasta, imamo dječicu od 4 godine pa do mene koji sam najstariji sa 33. Uslov za kvalitet leži upravo u tom kvantitetu, dakle od 100 članova neminovno je da nekoliko njih bude talentovano za osvajanje vrhunskih rezultata te da kroz sportsko nadmetanje na najvećem mogućem nivou prezentuju naš grad, kanton i državu“, istakao je Željko Zombra u razgovoru.

ORKKA Lukavac može se pohvaliti da ima i najboljeg svjetskog kadeta svih vremena na WKF listi. Radi se o Hamzi Čajiću, 17-godišnjaku koji danas zauzima osmo mjesto u svijetu, u kategoriji juniora.

„Svakom karatisti, ali i sportisti je želja da donese prvu olimpijsku medalju za BiH, pogotovo to znači nama koji smo jedva dočekali da karate postane olimpijski sport. Što se tiče Olimpijade u Tokiju, ja imam veliki problem jer tek naredne godine postajem senior i mene na kvalifikacijskim listama i nema. Biće teško što se reprezentacije tiče, jer na Olimpijadu ide samo jedan karatista po kategoriji“, rekao nam je Čajić, nadajući se da će se moći takmičiti u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2024. godine.

Osim Hamze Čajića koji je donio srebro sa nedavno završenog Balkanskog prvenstva u Herceg Novom, ali i zlato ekipno sa reprezentacijom BiH, medaljom i to bronzanom okitila se 16-godišnja Belma Bećirović.

„Nisam očekivala ovaj rezultat jer se nismo baš mnogo pripremali za Balkansko prvenstvo, ali naravno da sam zadovoljna svojim rezultatima“, priznala je Bećirović.

Medalje sa najvećih takmičenja skoro redovno donosi i mlađi senior Mensur Đozić. Iz Herceg Novog je donio bronzu, a da je sudijski kriterij bio pravedniji, kaže da bi bilo i drugačije.

„Iako sam u trećem meču vodio sa 3:0, diskvalifikovali su me zbog navodnog guranja. Kasnije sam u repasažu pobijedio predstavnike iz Bugarske i Srbije te zauzeo treće mjesto. Što se tiče mlađih u klubu, oni se dosta ugledaju na nas. Uvijek gledaju kako mi radimo, slušaju naše savjete, mada i mi smo još ‘zeleni’, treba nam još vremena i iskustva“, rekao je Đozić.

Mi za naredni period želimo mnogo uspjeha takmičarima i takmičarkama KBS ORKKA Lukavac, te da nam sa međunarodnih takmičenja donesu još više medalja. Ko zna, možda za par godina nekoga iz ORKKA-e vidimo na Olimpijskim igrama.

Kategorije
LUKAVACSPORT

POVEZANI ČLANCI