FOTO: U jednoj Lukavačkoj firmi uslovi rada kao u vrijeme Austrougarske okupacije!

Nije prvi put da od čitatelja dobijamo fotografije i slične informacije o uslovima rada u jednoj od uspješnih Lukavačkih firmi čiji je vlasnik stranac, pa smo zaključili da u tome mora biti istine i odlučili da objavimo ovaj članak, ipak ne pominjući ime firme.

Naime, po dostupnim informacijama, i pored desetina miliona čiste zarade (dobitka) u 2020 godini, plate velikog broja radnika u ovoj firmi iznose kao u narodu poznati “minimalac”, “norma” se svako malo povećava, a zadnje povišice su dijeljene prije više od godinu dana, što je sve za rezultat imalo konstantno napuštanje radnika.

Pored problema potplaćenosti, problem su i “minus sati” koji se vode nezvanično, i već godinama na osnovu njih radnicima se “krade” pola, pa i cijeli Zakonom zagarantivani godišnji odmor, tako što se na svakoj platnoj listi, bez ikakvog konsultovanja sa njima, iako radnici rade redovno radno vrijeme, upisuje po par dana “godišnjeg” da se “izravna”.

Jedan od “informanata” piše da je to lako dokazati jer se i za te dane koji u platnoj listi glase na godišnji, isplaćuje “topli obrok”.

“Fala Bogu pa barem već neko vrijeme ne radimo subote koje nam ne plaćaju nego samo upisuju “plus sate” koji su kasnije, kad se nakupi, isplaćivani samo poslovođama i nekolicini radnika koji tu rade preko decenije i “uvlakačima”, a i njima kao obični radni dan umjesto kao vikend dnevnicu. Nama ostalima em ih nisu isplaćivali em su nam kasnije naveliko umanjivali, da ne kažem krali.” – piše jedan/na od njih.

Najbolja ilustracija koliko se “kidiše” na maksimalnu zaradu na uštrb plaćanja radnika i uređenja radnod prostora, može se vidjeti iz priloženih fotografija.

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI