GIPS Tuzla prvi u BiH uveo autobuse na prirodni plin

Prateći evropske trendove, kompanija Gradski i prigradski saobraćaj (GIPS) Tuzla prva je u Bosni i Hercegovini u svoj vozni park uvrstila autobuse koji za pogon motora koriste komprimirani prirodni plin (CNG).

U voznom parku tuzlanskog GIPS-a trenutno se nalazi blizu 70 autobusa na CNG pogon, a dosad je u nabavku vozila uloženo više od dva miliona konvertibilnih maraka.

Većina ovih autobusa ulicama Tuzle i okoline počela je saobraćati krajem prošle godine, a u naredna dva mjeseca očekuje se nabavka još nekoliko, čime će kompanija zatvoriti krug investiranja u ovu oblast.

“Već imamo 95 posto autobusa ovakve vrste. Manji broj autobusa na dizel pogon će se zadržati u našem voznom parku, a svaka nova nabavka, odnosno modernizacija sa autobusima nove generacije podrazumijeva da će se nabaviti vozila na CNG pogon”, kazao je za Klix.ba direktor tuzlanskog GIPS-a Emir Begić.

Ekološki prihvatljiva vozila

Ovakva vrsta autobusa ima potpuno zanemarivu emisiju štetnih gasova, što je bitno za Tuzlu koja slovi za jedan od najzagađenijih gradova u BiH, posebno u zimskom periodu.

“Kolika je vrijednost sa ekološkog aspekta najbolje pokazuje informacija da u svim zapadnim zemljama gradovi i države sprovode projekte, odnosno subvencioniraju nabavku ovakvih vozila, kako bi se smanjio stepen zagađenosti”, ističe Begić te dodaje da porast upotrebe vozila na CNG pogon svake godine u svijetu raste za 34 posto.

Pored ekološke prihvatljivosti, ovi autobusi su moderniji, udobniji, imaju manji intenzitet buke, a jednostavniji su i za održavanje, posebno u zimskom periodu.

“Održavanje ovih autobusa je mnogo jednostavnije. Manje se kvare, a prvenstveno jer je riječ o dosta mlađim vozilima, starosti 12 godina”, dodaje Begić.

Također, svi autobusi su pod videonadzorom, što doprinosi većoj sigurnosti putnika.

Pored ekološke prihvatljivosti, uvođenjem ovakve vrste vozila otvara se i mogućnost za stvaranje određenih ušteda.

“Uštede su u određenoj mjeri napravljene, ali pravi rezultati se mogu očekivati tek u narednom periodu, s obzirom da smo mi još uvijek opterećeni visokim troškovima investiranja u ove autobuse”, dodaje direktor tuzlanskog GIPS-a, naglasivši da ova kompanija trenutno raspolaže sa najmlađim voznim parkom u BiH.

U krugu baze tuzlanskog GIPS-a također se nalazi i CNG punionica.

Elektronski sistem naplate karata

Nakon uvođenja elektronskog sistema naplate mjesečnih karata te nabavke autobusa na CNG pogon, GIPS Tuzla nije završio sa ciklusom investiranja u cilju modernizacije cjelokupnog sistema djelovanja.

Naime, 25. januara ove godine uveden je i elektronski sistem plaćanja pojedinačne vožnje putem vrijednosnih BUS kartica.

“Plaćanjem na ovakav način svaki korisnik ostvaruje 20 posto popusta na bilo kojoj relaciji u odnosu na cijenu pojedinačne karte koja se plaća gotovinom. Mislimo da u teškim vremenima ovo može doprinijeti značajnim uštedama kod naših putnika”, navodi Begić.

GIPS Tuzla trenutno ima 130 zaposlenih, a pored gradskih i prigradskih linija saobraća i na nekoliko kantonalnih.

 

Kategorije
OKO NAS
Facebook Pagelike Widget

POVEZANI ČLANCI