Gračanica: Sudija općinskog Suda kažnjen zbog neprimjerenog e-maila

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine okrivila je Husejina Šerbečića, sudiju Općinskog suda u Gračanici, zbog neprimjerenog e-maila koji je poslao kolegama, a što šteti ugledu sudijske funkcije.

U odluci disciplinske komisije navedeno je da je Šerbečić poslao svim sudijama i tužiocima e-mail u kojem je iznio neutemeljene tvrdnje o procesu imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, kao i predrasude prema predsjedniku Vrhovnog suda Federacije BiH Miloradu Novkoviću zbog njegovog nacionalnog porijekla.

Šerbečić je, kako stoji u odluci disciplinske komisije, u e-mailu napisao da određeni članovi VSTV-a “lobiraju i mute”, a drugi “gledaju i ćute”, prenosi Fena.

Dodao je da članovi VSTV-a “mogu pričati o nekome šta hoće, naručiti bilo kakve prljavštine, a da kandidat ne može saznati jer je sve tajna”, upoređujući proces imenovanja u pravosuđu s pijacom.

Šerbečić je također Novkovića, trenutnog predsjednika Vrhovnog suda FBiH i bivšeg predsjednika VSTV-a, nazvao “Srbinom koji živi u Beogradu”, navodeći da je “za njegovog mandata u VSTV, eliminisano puno Bošnjaka s rukovodećih pozicija u Tesliću, Zvorniku, Vlasenici, Kalesiji, Gradačcu, Tešnju, kao i u Općinskom sudu u Sarajevu te Kantonalnom sudu u Zenici”.

U odgovoru na tužbu, Šerbečić je rekao da nije iznio nacionalne predrasude protiv Novkovića već da se radi o “tačnim i provjerljivim podacima”. Šerbečić je kažnjen javnom opomenom, a na ovu odluku je moguća žalba drugostepenoj disciplinskoj komisiji.

Kategorije
OKO NAS

POVEZANI ČLANCI