Konkursi u općini Lukavac: Da li su volonteri zanemareni?

Dana 27.02.2017.godine na stranici Agencije za državnu službu FBiH objavljen je konkunkrs za prijem državnih službenika u radni odnos na nekoliko pozicija u općini Lukavac.

Svakako da je prilika za zasnivanje radnog odnosa poželjna naročito u današnjem vremenu nezaposlenosti, a naročito imajući u vidu da veliki broj mladih spada upravo u tu kategoriju. Međutim, ono što odvraća od prijave na pomenute konkurse je činjenica da je kao uslov za učešće propisana, između ostalog i jedna godina radnog staža.

Upravo zbog ovog konkursnog uslova, ogroman broj visokoobrazovanih kadrova i potencijalno zainteresovanih za konkurisanje na pomenuta radna mjesta, neće biti u prilici učestvovati u konkursnoj proceduri jer su volontiranjem stekli radno iskustvo ali ne i radni staž. U prilog ovome ide i činjenica da se potvrda o radnom stažu ima izdati samo od strane PIO-a na osnovu njihove evidencije.

Za razliku od naprijed navedene, potvrdu o sticanju radnog iskustva može izdati bilo koja institucija, organ ili ustanova u kojoj je volontiranje odrađeno. Također, nekoliko konkursa na istoj web adresi za iste ili slične pozicine u drugim općinama kao uslov postavljaju upravo radno iskustvo.

Upravo je i ideja volontiranja, koja ja na neki način potekla u općini Lukavac, trebala da obezbijedi neophodno radno iskustvo osobama sa VSS kako bi ravnopravno konkurisali na tržištu rada. Da li se radi o lapsusu prilikom kreiranja konkursa ili svjesnoj diskriminaciji volontera , kao i zašto informacije o konkursu nema na službenoj stranici općine niti na nekom od zvaničnih Facebook profila, vjerovatno ćemo saznati narednih dana.

Konkurs možete pogledati ovdje.

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI