Kritično u TK, građani Tešnja u strahu: Voda počela ulaziti u kuće i stambene objekte (FOTO)

Usljed intezivnih kišnih padavina tokom jučerašnjeg dana u poslijepodnevnim satima satima došlo je do porasta svih vodotoka na području općine Tešanj i izlivanja rijeke Radušice u naseljenom mjestu Cerovac, Vukovo i Rosulje.

Tom prilikom poplavljeno je značajno poljoprivredno zemljište, a ugrožen veći broj stambenih i privrednih objekata. Također, u naseljenom mjestu Jelah došlo je do izlijevanja potoka i plavljenja više stambenih i jednog poslovnog objekta.

Zbog novonastale situacije i nastavka intezivnih padavina u Tešnju su preduzete hitne mjere odbrane od poplava angažovanjem ljudstva i mehanizacije.

Zbog cjelodnevnih kišnih padavina na području Tuzlanskog kantona došlo je do izlijevanja lokalnog vodotoka u Gradačcu tako da se otežano saobraća cestom ka Šamcu.

Voda je prekrila kolovoz i obližnju benzinsku pumpu, a u Kantonalnom štabu civilne zaštite TK rekli su nam kako su upoznati sa tim problemom i da su preduzete sve mjere da se voda vrati u svoje korito.

Inače, na području TK je u porastu vodostaj, ali, srećom, bar za sada nema informacijama o poplavama.

58bf0c56-966c-4fff-87a4-5fcd0a0a0a64-17156035-1335544723173640-2044617921205071401-n

Voda u Jelahu počela je ulaziti u stambene objekte

– Preciznije i provjerene informacije imat ćemo ujutro, kada se prikupe svi izvještaju Općinskih štabova Civilne zaštite – rečeno nam je u Kantonalnom štabu Civilne zaštite TK.

Na mjernom mjestu Karanovac kod Gračanice, nivo Spreče je danas bio na koti 280 centimetara, i bio je svega 20 centimetara niži od redovne odbrane. Teško stanje u Sprečkom polju očekuje se dan ili dva od prestanka padavina, kada se u korito ove rijeke budu ispuštele znatne količine vode iz jezera Modrac. Danas se iz ove hidroakumalacije u Spreču ispuštalo 37 metara kubnih vode u sekundi.

Nadošla je i rijeka Sokoluša koja prolazi kroz centar Gračanice. Prijeti da poplavi most za Sprečko polje, kod gračaničke Toplane.

Kontaktirali smo i Federalnu upravu civilne zaštite, a direktor te ustanove Fahrudin Solak nam je kazao da nema razloga za paniku.

– Vodostaji Usore i Vrbasa stagniraju tako da ne bi trebalo biti pretjeranih problema. Iz Federalnom hidrometeorološkom zavodu su nam potvrdili da u narednim danima ne bi trebalo biti obilnih padavina pa bi se i stanje u pojedinim manjim mjestima trebalo stabilizirati.

Na pitanje kakvo je stanje u Tuzlanskom kantonu Solak nam je kazao da u Federalnoj upravi civilne zaštite nisu dobili nikakve informacije o problemima na ovom području.

 

Kategorije
OKO NAS

POVEZANI ČLANCI