Kvar na koksnoj bateriji uzrok velikog dima; GIKIL bez saopštenja!

Stanovnike Lukavca danas je prestrašio visok plamen i gusti žuti dim koji se počeo širiti iz pogona GIKIL-a. O stravičnom prizoru nisu znali ništa, sve do trenutka kada je načelnik Lukavca napustio sjednicu Općinskog vijeća i uputio se u GIKIL.

O incidentu je i na našu adresu pristiglo mnogo fotografija uspaničenih građana, a naša ekipa na terenu uspjela je snimiti ovaj prizor. No, iz GIKIL-a nisu željeli komentirati. Šta više, na novinarsko pitanje šta se događa u GIKIL-u koje smo postavili izvršnom direktoru proizvodnje Alminu Suljiću nismo uspjeli dobiti odgovor, a pomenuta osoba nam je čak i spustila slušalicu.

No načelnik Lukavca Edin Delić bio je vrlo rad da nam pojasni cijelu situaciju, osjećajući odgovornost prema stanovnicima Lukavca.

Oko 14 sati došlo je do zastoja u radu vakum sistema na koksnoj bateriji u proizvodnim pogonima GIKIL-a. To je sistem koji u toku spaljivanja i termalne obrade uglja u bateriji odvodi gasove iz baterije u sistem. Zbog iskakanja ovog segmenta došlo je do izdvajanja gasova u atmosferu. U tom slučaju se aktivira sigurnosna procedura spaljivanja, pošto su ti gasovi zapaljivi, tako da se u tom momentu iz pogona mogao vidjeti veliki plamen i dosta intenzivan dim.

„Za sat vremena saniran je taj nedostatak i došlo je do normalizacije stanja. Ja sam maločas bio u GIKIL-u pored same baterije, gdje se dim povlači. Nije bilo alarmantne situacije, niti ugrožavanja zdravlja i života ljudi, jeste došlo do povećane emisije, jeste radi se o incidentu i upućene su inspekcije, ali smo ukazali i na neke slabosti u samoj proceduri obavještavanja u samom GIKIL-u, tako da ćemo ubuduće svi pravovremeno znati kada se dese ovakve situacije“, kazao je Edin Delić, načelnik Lukavca napomenuvši da iz GIKIL-a niko nadležne nije obavijestio o incidentu, već se o njemu saznalo nakon dojava građana.

Pojašnjava i da se radi o materijalima koje nastaju u procesu koksovanja odnosno temperaturnog razlaganja uglja. Ukoliko bi se to udisalo u blizini duže vrijeme može biti štetno, međutim, ovaj incident kakav jeste nema značajno veće posljedice od normalnog rada koksare.

„U Koksari su radnici, slobodno se kreću oko tih baterija bez maski, znači nije to bilo u tolikom intenzitetu da bi ugrozilo nečiji život“, tvrdi Delić.

Ovaj incident zabilježila je stanica za mjerenje kvaliteta zraka koja je u Lukavcu u 15 sati zabilježila koncentraciju sumpordioksida od 508,2 µg/m³.

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI