Labaratorijske analize pokazale U GIKIL-ovoj vodi nema mangana

Nakon saopštenja JP Rad Lukavac kojim obavještavaju potrošače da se voda iz gradskog vodovoda Lukavac ne koristi za piće zbog povećane količine mangana, te da su o novanastaloj situaciji obavijestili GIKIL, zatraživši poduzimanje potrebnih radnji, javnost želimo obavijestiti o sljedećem:

GIKIL nema ulogu proizvođača pitke vode i prema postojećem Ugovoru, JP Rad isporučujemo vodu, ali koja je namijenjena za sanitarne potrebe.

Kada je riječ o prisutnosti određenh štetnih tvari, prema analizama laboratorije Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac mangan nije prisutan u vodi. Uzorci za analizu vode uzeti su 4.8.2017.godine na ulazu u GIKIL, a izvještaj o kvalitetu vode sačinili su iskusni inženjeri tehnologije iz Sektora kontrole i kvaliteta. Isti pokazatelji nalazili su se i u ranijem izvještaju koji je od naših stručnih lica sačinjen 31.7.2017.godine.

Kako bi se dodatno uvjerili u ispravnost sanitarne vode koju isporučujemo građanima Lukavca, laboratorijske analize ponovljene su i tokom jučerašnjeg dana (8.8.2017.godine). Iz uzorka koji je uzet sa slavine fabrike Energana dodatno je potvrđeno potpuno odsustvo mangana u vodi, o čemu je sačinjen i detaljan izvještaj.

Odstupanje rezultata koji su dobiveni u Zavodu za javno zdravstvo TK moglo se dogoditi zbog različitih mjesta uzimanja uzoraka unutar gradske mreže i zastarjelosti cjevovoda gradske mreže, za čije održavanje nije zadužen GIKIL, nego JP Rad.

O navedenim rezultatima laboratorijskih analiza Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac obavijestila je „Rad“. Koristimo priliku da istaknemo da sve svoje raspoložive resurse stavljamo na raspolaganje kako bi se detektovao izvor novonastalog problema, u cilju zaštite zdravlja naših građana.

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI