Lukavčanin Tarik Jašarević najbolji mladi poduzetnik Balkana

Od 22. do 24. aprila održano je Međunarodno takmičenje srednjoškolaca u poduzetničkim vještinama poslovog izazova Zapadnog Balkana u Beogradu. Finalnom takmičenju su prethodila eliminaciona takmičenja na kantonalnom i državnom nivou, piše Tuzlarije.net.

Zvaničan naziv takmičenja bio je Munja Business Challenge (Poslovni izazov). To je posebno dizajnirano takmičenje za mlade kroz koje učesnici rješavaju izazov tj. poslovni zadatak koji dobivaju od stručnjaka i managera. Najbolji timovi učesnika uz pomoć mentora osmišljavaju rješenje zadanog poslovnog problema i prezentuju ga stručnom žiriju i pred ostalim učesnicima.

Business Challenge se realizira po međunarodnoj metodologiji globalne mreže “Junior Achivement”, najvećeg obrazovnog programa iz oblasti ekonomije i poduzetništva koja djeluje u 113 zemalja.
Među takmičarima našla se i mlada bosanskohercegovačka poduzetnička nada Tarik Jašarević, učenik III razreda Hemijske škole Tuzla smjer grafički tehničar – web dizajner. Iako se Tarik takmičio prvi put na jednom ovakvom izazovu, znanja i samopouzdanja mu nije nedostajalo.

Na kantonalnom takmičenju u tuzlanskom BKC-u, u konkurenciji 60 takmičara, zajedno sa svojim timom, osvojio je drugo mjesto čime je stekao pravo nastupa na državnom takmičenju u Sarajevu. Novo takmičenje, nova ekipa, novi zadatak – uspjeh isti – državni viceprvak. Nakon sarajevskog ubrzo je uslijedilo beogradsko okupljanje i takmičenje na međunarodnom nivou. Ponovo sve ispočetka, s tim da je sada konkurencija bila i veća i jača – 80 takmičara sa cijelog Balkana. Kako je sve to izgledalo, iz prve ruke nam objašnjava Tarik Jašarević:

“Na samom početku takmičenja u Beogradu, Imali smo tzv. treasure hunt kao jednu akciju/igru kojom smo se malo bolje upoznali sa timskim radom, snalaženjem, te razmišljanjem. Morali smo raditi razne stvari, poput smišljanja pjesama, cjenkanja na pijacama i sl. Nakon toga smo dobili temu – osmisliti novi tip bicikla, s ciljem afirmacije ovog prijevoznog sredstva.

Možeš li nam u osnovnim crtama opisati svoju ideju?

“Firma koja bi proizvodila moj tip bicikla bi se zvala EcoCycle jer radimo bicikl tako što ćemo reciklirati stare baterije, te motore aku bušilica. Osmislio sam princip električnog bicikla od reciklinarog materijala. Koristio bih baterije od laptopa jer mislim da ta kiselina najvise zagadjuje okolinu, a jednostavno ih mogu nabaviti, skoro i besplatno na, te motore aku bušilica kako bih napravio pogon tj. generator koji bi pretvarao mehaničku energiju u električnu. Ovim bicikl ne bi gubio smisao jer prvenstveno pogonom bicikl gubi svrhu pošto je najbitniji “ljudski motor”.
Brzina koju bi ovaj bicikl razvijao je 40-50 km/h. Dodao sam USB port kako bi se mogli napajati mobiteli ili neki drugi elektronski uređaji, GPS sistem koji je prenosiv zbog razbijanja ili krađe, žmigavce, svjetla koja imaju ugrađena mala rotaciona svjetla u sebi koja bi služila kao mačije oko a ne bi smetalo ostalim vozačima u saobraćaju. Kako bih povećao sigurnost od krađe, predvidio sam RFID sigurnost koristeći NFC koji danas posjeduje svaki pametni telefon, a sve s ciljem servo zaključavanja guma. Cijeli bicikl bi bio od aluminijuma.”

tarik-jasarevic1

Šta je cilj tvoga projekta?

“Ono na što sam ciljao je da se ovim biciklom prvenstveno riješimo problema opasnog otpada. Proizvod je inovativan i ima pristupačnu cijenu. Cijena ovakvog bicikla u svijetu je 2.000€ – 7.000€. Za naš bicikl potreban materijal je 100€ i prodavao bi se po cijeni od 500€. Ono što je naš projekat izdvajalo od ostalih jeste: niska cijena, kvaliteta, reciklaža i sigurnost.”

Kakav je bio konačan rezultat beogradskog Munja Business Challengea?

“Na takmičenju sam sa timom osvojio 1. mjesto i kao nagradu sam dobio tablet i mnoge druge poklone. Ostvario sam razne kontakte kao npr. sa predstavnicima značajnih firmi na Balkanu a neke od njih su: ITAcademy, MUNJA Inkubator, Hoću.ba platforma, Telekom Srbija, UniCredit Banka, Sparkasse Banka, Telemach, Prilika Plus, Naučno-tehnološki park Beograd, USAID, BTD, Socio-ekonomski centar i mnogi drugi.

Da li si imao podršku u svome radu?

“Sigurno da ne bih uspio bez podrške nastavnika i menadžmenta moje – Hemijske škole, te im se i na ovaj način zahvaljujem na silnom vjerovanju u moj uspjeh.”

Na koji način je učešće i pobjeda na ovakvom takmičenju utjecalo na tebe?

“Ovo takmičenje mi je probudilo želju da se nastavim baviti poduzetništvom s kojim u samom startu nisam imao nikakvo iskustvo. Imao sam razne intervjue na lokalnim medijima, portalima i slično. Poruka za sve mlade ljude kroz moje iskustvo bi bila: “Ako nešto možeš sanjati, onda možeš to i učiniti”.

Najbolji mladi poduzetnik Balkana, učenik Hemijske škole Tuzla, Tarik Jašarević je još jedna potvrda da Bosna i Hercegovina ima svijetlu budućnost ako je prepustimo u ruke ovakvim mladim ljudima.

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI