Na današnji dan preminuo jedan od najboljih sportista općine Lukavac Elmir Salihović – Elo

Elmir Salihović – Elo je rođen 18. marta 1979. godine u Tuzli. Živio je u Lukavcu, gdje je završio osnovnu školu i upisao Gimnaziju.

elo-salihovicSportsku karijeru započinje 1993. godine u Odbojkaškom klubu “Lukavac-Plin”. Prvi zvanični nastup imao je na kadetskom prvenstvu Tuzlansko-podrinjskog kantona u februaru 1995. godine. Svojim odnosom prema igri i svojim znanjem izborio je mjesto u prvoj ekipi. Sa reprezentacijom Tuzlansko-podrinjskog kantona u decembru 1995. godine učestvuje na turniru u Sarajevu. Na kadetskom prvenstvu BiH, održanom u Zenici u maju 1996. godine, proglašen je za najboljeg igrača. Na juniorskom prvenstvu države u Kaknju prati ga povreda. Poslije oporavka i niza dobrih igara, slijedi poziv za kadetsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Sa kadetskom reprezentacijom BiH odlazi u Grčku, gdje u periodu od 3. do 10. januara 1997. godine učestvuje u kvalifikacijama za kadetsko prvenstvo Evrope. Na juniorskom prvenstvu države, održanom u Lukavcu u maju 1997. godine biva proglašen najboljim igračem prvenstva. Sa ekipom OK “Lukavac-Plin” u kvalifikacijama za ulazak u prvu ligu u Zavidovićima uspjeva izboriti plasman. Zbog dobrih igara u prvoj ligi slijedi poziv za juniorsku reprezentaciju BiH, gdje je određen za kapitena.

Nažalost, iznenadna smrt, 9. aprila 1998. godine, otrgla ga je iz naše sredine i spriječila da na sportskom polju iskaže svoj neizmjerni talenat.

U znak sjećanja na Elmira Salihovića – Elu u Lukavcu se svake godine u mjesecu septembru održava memorijalni turnir, a nakon njegove smrti, iz poštovanja prema saigraču klub mijenja ime u “OK 7 Lukavac”.

Kategorije
SPORT

POVEZANI ČLANCI