Načelnik Edin Delić održao sastanak sa sindikatima firmi iz oblasti hemije i nemetala (FOTO)

Danas je u prostorijama načelnika Edina Delića upriličen i održan sastanak sa zamjenikom generalnog sekretara Svjetske Federacije sindikata IndustriALL Global Union Kemalom Ozkanom i predstavnicom Samostalnog sindikata hemije i nemetala Katom Iveljić, predsjednikom Sindikalne organizacije GIKIL-a Mirsadom Imamovićem, „Solana“ Nerminom Zukićem, „Dita“ Dževadom Mehmedovićem, te Buscherhoff-Plastikal iz Kalesije Nihadom Husićem.

Uvodno izlaganje i obraćanje pristunima otvorio je domaćin, načelnik Delić, te kazao sljedeće:

” Evo danas smo domaćini, meni posebno drage delegacije koja nas je posjetila; delegacije sindikata iz nekoliko razloga. Prvo Lukavac je tipična radnička sredina, Lukavac je grad koji je nikao na industriji, koji se razvijao i u kome je ovaj industrijski identitet veoma snažan i prisutan. S druge strane, ja kao načelnik dolazim i ovog socijaldemokratskog bloka u kome je briga o radništvu u prvom planu i sam sam bio nekih četiri do pet godina sindikalni lider, te se i danas dan ponosim rezultatima koje sam kao sindikalac ustvario u tom periodu i na neki način ove ljude smatram svojim bliskim prijateljima.

Drago mi je da su sindikalci u poziciji da dođu načelniku kojim ima takav “backrground”. Danas je evo primarna tema, da li mi imamo radničku klasu, da li radnička klasa ostvaruje svoja prava, da li mladi ljudi koji čekaju radna mjesta imaju šansu da se zaposle i da steknu mirovinu dostojanstveno u svojim preduzećima i ona ćete vidjeti kako ove druge teme dobijaju na značaju kada govorimo o tome.

Ja mislim da je nama potrebna jaka sindikalna scena i vi znate da sam evo u Lukavcu kako sam došao upravo na televiziji pomogao ili postakao i vas da imate sindikalnu organizaciju i mislim da je to nužno. Moja poruka sindikalcima da je nophodno organizovanje, neophodna je borba, a poruka poslodavcima da moraju poštovati radnička prava i da moraju poštovati pravo na sindikalno organizovanje.

Na kraju da zaključim poruku sindikatima, a to je da je nužno čuvati sindikat od politike i politikanstva bilo koje vrste. Sindikat je naglavašavm vrlo važan stvar i nužno je kad se oblači sindikalni dres sve druge skinuti sa sebe i u tom slučaju imati kvalitetnu saradnju, te se nadam da ćemo u tom smislu u Lukavcu biti na tom podiju gdje će se stvari takve dešavati dok sam ja u mandatu” – kazao je načelnik Delić.

Nakon načelnika prisutnima se obratio i zamjenik generalnog sekretara Svjetske Federacije sindikata IndustriALL Global Union Kemal Ozkan.

Zamjenik generalnog sekretara Svjetske Federacije sindikata IndustriALL Global Union Kemal Ozkan.

” Veoma sam sretan što mogu biti ovdje u Lukavcu, ovdje sam nakon pet godina i drago mi je da se imam priliku susresti sa načelnikom Općine Lukavac. Također htio bih reći, da je Tuzlanski Kanton veliki značajni industrijski rad u BiH, i zato smo mi danas imali seriju sastanaka sa Vladom TK, sa različitim kompanijama, kao i sa načelnikom Općine.

Htio bih reći da Bosna i Hercegovina je oduvijek imala posebno mjesto u našim srcima. Znamo da ste prošli kroz vrlo teško razdoblje i zato pratimo ekonomski razvoj i razvoj društva, te nam je to vrlo značajna stvar. Znamo da ste 2015. godine sporazum o stabilnosti i pridruživanju sa EU, također da imate sporazume sa MMF-om.

Znamo da je kao posljedica potpisivanja sporazuma o stabilnosti i pridruživanju, da Vlada provodi reformski program, ali čini mi se da taj program Vlada shvaća u krivom smjeru. Važne stvari u tom reformskom programu bi trebalo biti boljitak svih građana, a izgleda da se ta reforma provodi na štetu svih građana, posebno radnika.

Mi mislimo da se ne smije ići na umanjivanje prava, to nije pravi put i zato smo mi kritični prema tome, posebno prema promjenama Zakona o radu.” – bio je jasan u svom izlaganju gospodin Kemal Ozkan.

I za kraj svoje izlaganje i viđenje ovog sastanka iznjela je i predstavnica Samostalnog sindikata hemije i nemetala Kata Iveljić.

Predstavnica Samostalnog sindikata hemije i nemetala – Kata Iveljić.

” Naime naša današnja posjeta i razgovori jesu bili prije svega u centrali sindikata, zatim u Vladi TK, u kompaniji Sisecam Soda Lukavac, i kod načelnika Opštine Lukavac.

Mi želimo da uspostavimo socijalni dijalog na lokalnom, kanotnalnom i na svim niovima kako je to Ustavom predviđeno. Mi ćemo se zalagati i pregovarati za veća radnička prava u svim granama i dijelatnostima.  Socijalni dialog u ovoj grani došao je u pitanje, a obzirom da se veliki broj naših kompanija, odnosno zaposlenih članova sindikata nalazi na ovoj lokalnoj zajednici, mi danas želimo sa načelnikom Delićem skupa razgovarati koji su to problemi i da se da podrška, te potpiše kolektivni ugovor.

Posebno smo iritirani sinoćnjom izjavom gospode u Parlamentu da svoje naknade povećavaju za 200 konvertiblnih maraka, a dok su dio plata mnogi poslodavci isplaćivali i do 30% kao topli obrok. Vidimo da se reformska agenda sprovodi, ali se samo sprovodi na teret proizvodnih radnika što za sindikat nije prihvaćeno i ne možemo se s tim pomiriti.

Mi ne želimo da nam oduzmu dio plate koji su isplaćivali kroz topli obrok. To je plata, to nije nadoknada, te su to poslodavci zloupotrjebili i smanjili radnicima u realnom sektoru platu.

Dakle, jasno poručujem svojim članovima sindikata: Nema smanjenja plata u realnom sektoru i borit ćemo se svim sredstvima za to.” – kazala predstavnica Samostalnog sindikata hemije i nemetala Kata Iveljić.

 

 

 

 

 

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI