Načelnik Kalesije, Sead Džafić, u tri godine zaradio preko 14 miliona KM, bez plaćanja poreza na dobit?!

Vođeni primjerom Zenice i Gradsko vijeće Kalesije nedavno je usvojilo “Odluku o komunalnim taksama”, kojom su komunalne takse pojedinim firmama u Kalesiji povećane za 900%, odnosno s 1.000 KM na 10.000 KM godišnje.

– Onome kome se ne isplati da plaća ovu taksu, neka zatvori. Meni to neće biti žao, rekao je načelnik Kalesije Sead Džafić, koji je inače vlasnik firme “UNIS-TOK d.o.o.” iz Kalesije, registrirane za kovanje, presovanje, štancanje i valjanje metala te metalurgiju praha.

 – Lično imam firmu s više od 300 zaposlenih i plaćam državi sve dažbine, kaže Džafić, koji je početkom 2016., najavivši kandidaturu za načelnika, ponosno izjavio kako je “riješio svoju životnu egzistenciju i na poslovnom planu doživio vrhunac”.

Uvidom u financijske podatke njegove firme UNIS-TOK vidi se kako je ostvarena dobit prije poreza iznosi 14,23 miliona KM, ali da na taj iznos Džafićeva firma nije platila porez na dobit. Obzirom da je Sead Džafić vlasnik 98,99% firme UNIS-TOK, on sam u tri godine zaradio je 14,09 miliona KM, a da općina Kalesija od toga nije vidjela ni jednog feninga po osnovu poreza na dobit, piše novi.ba.

586f88de-621c-4d74-bd27-51340a0a0a6c-tablica-1

586f8939-bf30-434c-89a8-51520a0a0a6c-tablica-2

Da je porez na dobit plaćen prema važećem Zakonu o porezu na dobit u FBiH, proračun Općine Kalesija bio bi bogatiji za 1,42 miliona KM.Zanimljivo, još u veljači 2014. Sead Džafić je govorio o problemima poslovanja u BiH, a glavni razlog vidio je u korumpiranim političarima.

– Nažalost, ambijent za bavljenje biznisom u Bosni i Hercegovini još uvijek je loš. Kao investitor ne želim da dajem novac korumpiranim političarima i vladinim službenicima, a u ovoj zemlji je to postalo pravilo, rekao je tada Džafić. Danas je on taj koji uvođenjem enormnih taksi gotovo onemogućava rad i zapošljavanje u Kalesiji.

– Po uzoru na Zenicu i Fuada Kasumovića, i Sead Džafić je povećao komunalne takse za čak 900%, na čak 10.000 KM godišnje. To su ogromni nameti i zatvaranje radnih mjesta je realan scenarij koji bi mogao uslijediti, jer pod ovim uvjetima nije moguće poslovati, mogu se čuti komentari firmi koje je ova Odluka načelnika Kalesije pogodila.

Ono što je posebno bitno naglasiti u cijeloj priči da ni na nivou Federacije BiH ni na nivou Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona ne postoji “Zakon o komunalnim taksama”, pa bi razdoblje pred nama moglo pokazati da su “Odluke o komunalnim taksama” koje su usvojene u Zenici i Kalesiji, osim što su neustavne, ujedno i nezakonite, piše novi.ba.

 

Kategorije
OKO NAS

POVEZANI ČLANCI