Njemačka: Bivši igrač Radničkog i Slobode, Mirhad Mehanović vodi Tus Erndtebrück do promocije u veći rang

Da bh. fudbaleri sve više napuštaju našu zemlju, dokaz je i Mirhad Mehanović, trenutni član TuS Erndtebrücka, koji se takmiči u Njemačkoj Oberligi – Westfalen. U razgovoru za naš portal Mehanović otkriva kakav ste to fudbal igra u Njemačkoj, i kakvi su uslovi i mogućnosti.

“Trenutno sam u Njemačkoj, igram Oberligu Westfalen, klub TuS Erndtebrück. Prvi smo na tabeli, igramo veoma lijep fudbal, svi uslovi za igru su odlični, od terena, opreme, organizacije, financija, sve je na nivou. Nadam se da ćemo ući u Regional ligu West. To je veoma jaka liga gdje između ostalih igraju: Dortmund II ,Schalke II, Köln II, Alemania Aachen, Förtuna Duseldorf II i drugi. Imam ugovor do ljeta, pa vidjet ćemo kako će se situacija dalje odvijati, da li ću ostati ili ići u nove izazove.”

Po čemu se to Njemačka Oberliga Westfalen razlikuje od naše, i po čemu je to njemački stil fudbala drugačiji, Mehanović otkriva u nastavku.

“Liga je sigurno poput naše Federalne, a regionalna se može porediti sa Premijer ligom, sličan je stil igre. Ovdje se puno igra taktički a najviše se gleda disciplina fudbalera kao ličnosti.”

SONY DSC

Bez obzira na udaljenost, i sve obaveze koje ime, Mehanović i dalje prati svoj bivše klubove, Radnički iz Lukavca i Slobodu iz Tuzle.

„ Što se tiče Radničkog, to je moj bivši klub i naravno da pratim njihove rezultate. Stvarno mi je žao mi je što je situacija na tabeli takva. Iskreno se nadam da će se popraviti do kraja sezone, to su mladi igrači, potrebno im je utakmica da bi došli na željeni nivo. Većinu ih poznajem i siguran sam da imaju kvaliteta da izbore opstanak u Prvoj ligi FBiH.

Pratim dešavanja u i oko kluba i vidim da su počeli intezivno da se stabilizuju, da sve više mladih ljudi učestvuje da na bilo koji način pomogne Radničkom. Vjerujem također da ova ekipa može za godinu-dvije puno toga napraviti. Želim im svakako puno sreće u nastavku prvenstva i da izbore željeni opstanak u ligi.“

14449976_10210375525089452_477152964097091112_n

Nakon toga Mehanović se dotakao i još jednog svog bivšeg kluba Slobode iz Tuzle, gdje je stekao svoju punu afirmaciju, gdje je debitovao i nastupao u Premijer ligi BiH i gdje bilježio zapažene nastupe.

“Pratim redovno Slobodu, to je također moj klub, tu sam proveo neke od najljepših fudbalskih dana, svakoj pobjedi se jako obradujem. Nadam se da će izboriti Evropu, a što se tiče prvaka naše lige, ako Sloboda ne može već biti prva onda mi je svejedno.” – izjavio je Mehanović.

25- ogodišnji Mirhad Mehanović je inače svoju nogometnu karijeru započeo u NK Mladost Puračić gdje je prvi put i nastupio za jednu seniorsku momčad. Nakon toga prelazi u FK Radnički iz Lukavca gdje proveo punih pet sezona.

Poslije Lukavca, prelazi u ljutog rivala lukavčana, ekipu FK Slobode iz Tuzle, gdje je proveo dvije sezone, stekao punu afirmaciju, igrao u Premijer ligi BiH i to veoma zapaženo. Posljedni angažman u Bosni i Hercegovini imao je u NK Bratstvo iz Gračanice gdje proveo jednu sezone, nakon čega ga put nosi u Njemačku gdje je i dan danas.

Vrijedi istaći da su ovog nogometaša voli ma gdje god igrao. Uvijek je ostavljao srce na terenu, borio se i davao zadnje atome svoje snage na svim utakmicama. I dan danas ga cijene i vole njegovi sugrađani u Puračiću i veoma su ponosni na njega.

Navijači Radničkog i Slobode, popularni “Siouxi” i “Fukare” uvijek su imali samo riječi hvale na račun ovog momka, a svojim požrtvovanjem na terenu ostao je miljenik navijača kako u Lukavcu, tako i u Tuzli.

Redakcija portala Zona047.ba želi Mirhadu puno uspjeha i sreća u nastavku njegove karijere, da ga povrede zaobiđu, te da ga u što skorije vriijeme gledamo u nekom od njemačkih prvoligaša.

Kategorije
SPORT

POVEZANI ČLANCI