Nove kazne: Za vožnju dijeta na prednjem sjedalu kazna i do 1000 KM

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je u avgustu usvojio prijedlog Zakona o sigurnosti u prometu. Prijedlog zakona donosi mnogo novina, a novim izmjenama predviđaju se i veće kazne za korištenje mobilnih telefona, kao i za nekorištenje pojasa.

Bit će restriktivniji i prema nesavjesnim pješacima koji koriste mobilne telefone, kao i slušalice prilikom prelaženja pješačkog prijelaza.

Nove kazne

– Na prvom sastanku održanom u Bruxellesu, kojem su, među ostalima, prisustvovali i predstavnici BiH, predložena je preporuka da se uspostavi stroži okvir kazni. Kazne su značajnije povećane u odnosu na postojeći zakon i izjednačene s kaznama u regiji. Predviđene su mnogo veće kazne za vožnju pod utjecajem alkohola i prekoračenje brzine. Naprimjer, ako alkotest pokaže veći nivo alkohola u organizmu od dopuštene, kazne će iznositi od 400 do 1000 KM, a ako vozite za 30 km/h većom brzinom od dopuštene, kazne su također od 400 do 1000 KM, rekao je Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost saobraćaja RS-a, te dodao kako će nesavjesni vozači koji prave buku škripom guma biti kažnjeni iznosom od 40 KM.

Kazna za pijanog suvozača

– Zakonodavac je imao u vidu da često dolazi do nesreća kada pijani suvozač ometa vozača u upravljanju vozilom. Pijana osoba mora biti na stražnjem sjedalu zavezana sigurnosnim pojasom. Kažnjivo je korištenje uređaja za ometanje radara iznosom od 100 do 300 maraka, a ako prevozite dijete na prednjem sjedalu, platit ćete kaznu od 400 do 1000 KM, upozorio je Radović.

Kategorije
OKO NAS

POVEZANI ČLANCI