Novi udar po džepu bh. građana: Za polaganje vozačkog ispita i do 450 KM više od dosadašnjih cijena

Nakon što su najavljena poskupljenja autobuskih karti zbog većih akciza na gorivo, građane naše zemlje bi moglo zadesiti još jedno poskupljenje, barem one koji planiraju polagati vozački ispit. Viša cijena goriva samo je jedan od razloga, dok je glavni taj što se cijene nisu mijenjale 10 godina, a kvalitet usluga je rastao.

Rad po propisima Naime, Asocijacija autoškola BiH pokrenula je inicijativu za podizanje minimalne cijene časa za obuku sa 20 na 30 KM. Član Upravnog odbora Asocijacije Zdravko Ivić kazao je za Oslobođenje kako trenutne cijene nemaju nikakvog opravdanja.

– Cijena mora pratiti kvalitet usluga. Porastao je kvalitet usluga koje nude autoškole, a mi trenutne cijene imamo od 2007. godine. Ne vidim šta je to od pomenute godine do danas pojeftinilo u državi, pa da bi cijene ostajale iste, ističe Ivić, koji nelojalnu konkurenciju vidi kao veliki problem.

– Zbog neplaćanja poreza, pojedine autoškole su srušile i tu minimalnu satnicu od 20 maraka, pa usluge nude po znatno nižim cijenama. Takvim stvarima se mora stati ukraj, poručuje Ivić. Velid Alibašić, direktor autoškole Coach, ističe kako je potrebno podići minimalnu cijenu časova da bi se ispoštovao rad i trud koji ulažu autoškole koje rade po propisima.

– Ako mi svakih šest mjeseci šaljemo kadrove na dodatno osposobljavanje, ako se trudimo da naš instruktor osobu koja će sutra biti dio saobraćaja nauči i kulturi u saobraćaju a ne samo vožnji, onda moramo uložiti u kadar. Ukoliko vam radnik nije adekvatno plaćen, onda će on svoj posao raditi samo reda radi, a ne da bude najbolji u tome, napominje Alibašić.

Dodaje da je trenutno čas u Coachu 25 KM, te da osoba koja želi položiti B kategoriju treba izdvojiti 1.357 maraka.

– S obzirom na to da kod nas nema vozila starijih od tri godine, te da redovno ulažemo u održavanje, to je cijena ispod koje ne možemo ići, kaže on, te dodaje da “samo oni kojima nije bitan kvalitet daju niže cijene polaganja”.

Iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH rekli su za Oslobođenje da je Pravilnik o osposobljavanju kandidata za vozače pripremljen.

– Danom objave Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH u Službenom glasniku BiH, čiji je predlagač poslanik Momčilo Novaković, pravilnik se može potpisati i uputiti na objavu. Smatramo da će se donošenjem novog pravilnika postupak osposobljavanja kandidata za vozače dodatno unaprijediti, kažu iz Ministarstva.

Dodaju da trenutno cjenovnik utvrđuje autoškola, a ovjerava ga nadležno ministarstvo za obrazovanje entiteta, kantona i Brčko distrikta.

Važan je kvalitet

– Stupanjem na snagu ovih odluka, uspostavit će se osnov za utvrđivanje minimalnih proračunskih elemenata nastavnog časa za oblast osposobljavanja kandidata za vozače. To znači da će autoškola moći da utvrđuje cijene, uzimajući u obzir minimalne proračunske elemente, a sve s ciljem zaštite procesa osposobljavanja kandidata i poboljšanja procesa obuke. Ministarstvu ni u kojem slučaju nije bila namjera da se cijena osposobljavanja povećava po bilo kojem osnovu, već da se eliminiše nelojalna konkurencija i neprirodno niska cijena koja je prisutna kod nekih autoškola, a koja ide nauštrb kvaliteta procesa osposobljavanja, ističu iz Ministarstva.

Kategorije
OKO NAS

POVEZANI ČLANCI