Novo trovanje ribe u Spreči

Jučer je na rijeci Spreči primjećeno novo trovanje ribe. Vijest o trovanju dojavio je sekretar Ekološko, sportsko, ribolovnog društva Drijenča, Osman Hodžić, koji je na mjestu događaja između ostalog kazao:

– Ne znam ni sam više šta da se radi. Kome se obratiti. Sve se isto ponavlja iz godine u godinu. Preostaje mi samo da nastavim sa borbom pa ćemo vidjeti dokle ćemo stići.

Ovo je već treće trovanje Spreče u ovoj godini. Prva dva dogodila su se tokom januara i februara, a naš sagovornik dodaje da se ispuštanje otrova u rijeku Spreču u pravilu vrši tokom vikenda kada se svi oni koji trebaju i mogu reagovati nalaze na odmoru.

Simptomatično je i to što se trovanje dešava skoro pa u identičnim intervalima pa je tako jedno trovanje zabilježeno tačno na današnji dan prije 3 godine.

Inače prirodno zelenkasta i providna boja vode u Spreči jučer ujutro je poprimila tamnu, skoro pa crnu boju uz veoma jak i neugodan miris, koji, kako su nam kazali prisutni, podsjeća na benzol.

Dodajmo da je sekretar Hodžić javio da su federalni inspektori došli jučer na mjesto događaja gdje su se već našli inspektori iz gračaničke Policijske stanice.

Prizori su bili tužni. Velike količine ribe su plivale oko pritoka gdje su tražile kisik i nešto čišću vodu.

Još jedno trovanje u nizu postavlja pitanje samo po sebi – dokle više ovako, ko će reagovati, da li se trovanje može zaustaviti i ko to može uraditi. U ovako komplikovanom sistemu gdje se nadležnosti između općinskih, kantonalnih, entitetskih, federalnih ili državnih institucija miješaju, preklapaju, ne zna se kome prijaviti, kako reagovati – jedino što ostaje jeste donkihotovska borba sve manjeg broja preostalih zaljubljenika u prirodu i rijeku Spreču.

Kategorije
OKO NAS

POVEZANI ČLANCI