Obilježena 25. Godišnjica formiranja Armije RBiH (FOTO)

Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju u Lukavcu i Spomen obilježju „Kahve“ u Poljicu, započelo je obilježavanje 25. Godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

godisnjica-arbih (21)

– Obilježavamo 25. Godišnjicu od formiranja Armije RBiH, to je jedan mali jubilej. Ove godine smo napravili niz aktivnosti humanitarnih, kulturnih, sportskih. Danas imamo postrojavanje jedinica, druženje boraca. U subotu je svečana akademija. Polaganjem cvijeća na više mjesta na području TK sjetili smo se najboljih sinova ove države. Obzirom da se radi o najznačajnijem datumu naše novije historije, formiranje Armije bio je preduslov za sve pobjede koje su ostvarene  u odbrambeno – oslobodilačkom ratu, istakao je Fahrudin Skopljak, ministar za boračka pitanja u Vladi TK.

Borba za Bosnu i Hercegovinu se nastavlja i u miru, samo drugim sredstvima.

– Svi smo svjesni da je borba i rat za Bosnu nastavljena samo drugim sredstvima, mi moramo biti mudri i pametni. Za svaki ovaj dan nam dođu neke ružne poruke od ljudi koji ne vole ovu državu. Prije dva dana je otkriven spomenik ruskim dobrovoljcima. Mi moramo znati da nemamo rezervne domovine, da moramo biti mudri i dostojanstveni kao što smo bili i u ratu, dodao je Skopljak.

godisnjica-arbih (14)

Nakon polaganja cvijeća na spomen obilježja, na Planinskoj kući Svatovac u Poljicu održano je i postrojavanje jedinica svih općinskih organizacija, koje su članice Saveza demobilisanih boraca, njih 17 sa područja Tuzlanskog kantona, te 4 iz Podrinja. Pored njih tu su i članovi HVO-a koji su bili u sklopu 2. Korpusa Armije RBiH.

godisnjica-arbih (18)

– Smatramo da će ovo druženje ponovo zbližiti borce. Prisjetit će se na jednu dugu i tešku borbu, tj. agresiju koja je trajala na BiH, četiri godinu. To je poruka da smo uvijek zajedno, kao što smo branili Bosnu i Hercegovinu u ratu, spremni smo da je branimo u miru, na drugi način, istakao je Niaz Hodžić predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK.

Kroz redove Armije RBiH, prošlo je oko 120.000 boraca, kroz 38 brigada, od čega 10 slavnih, 7 viteških i 7 oslobodilačkih. Za ovu borbu kroz redove 2. Korpusa Armije RBiH svoje živote je daleo oko 11.000 pripadnika, te imamo 7.000 ratnih vojnih invalida, i 452 dobitnika najvećeg ratnog priznanja i 3 narodna heroja.

Obilježavanje 25. Godišnjice Armijer RBiH nastavlja se 15.04. Svečanom akademijom u plavoj Sali BKC u Tuzli sa početkom u 11:00 sati.

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI