Održan 26. Pjesnički memorijal Avdo Mujkić (FOTO)

Posjetom mezarju Ljuštak u Puračiću, i polaganjem cvijeća na mezar Avde Mujkića te čitanjem Avdinih stihova i stihova njegovih prijatelja, započeo je Pjesnički memorijal Avdo Mujkić.

U znak sjećanja na lik i djelo našeg uvaženog i čuvenog pjesnika Avdu Mujkića, koji je iza sebe ostavio neizbrisiv trag svojim djelima, organizujemo ovu memorijalnu manifestaciju. Avdo je mnogo toga zaslužio, a njega niti Biblioteka niti Lukavčani smiju zaboraviti i mi se iz godine u godinu trudimo da sačinimo što bogatiji program. Cilj nam je da se prisjetimo Avdinog stvaralaštva, a imamo i obavezu da okupljamo i promovišemo druge stvaraoce i autore, kazala je Nihada Fajić, direktorica JU Javna biblioteka Lukavac.

Nakon toga, u prostorijama JU Javna biblioteka Lukavac upriličena je izložba fotografija Adrian Pisk iz Slovenije pod nazivom „Misteriozni svijet maski“, izložbe fotografija članova Grupe Lucido „Slike sahranjene u tijelima“, kao i umjetničkih slika nastalih na Likovnoj koloniji Bistarac u organizaciji HKD – a „Napredak“ Bistarac.

Oduševljena sam što sam danas među vama. Moje fotografije su nastale za vrijeme festivala u Italiji i radi se o jednom projektu povezivanja maski i prostora. Prvim pogledom na te maske osjeti se čarobnost i misterioznost tog skrivenog svijeta. Smatram da je umjetnost moguće naučiti, ali ona prava proizilazi iz duše i to je upravo ono što sam željela da predstavim i nadam se da ćete i vi to osjetiti u mojim fotografijama, kazala je umjetnica Adriana Pisk.

U zavičajnoj sobi predstavljeno je stvaralaštvo sekcije „Kućna radinost“ i KUD-a Ozren Krtova, dok su se recitalom predstavili i učenici OŠ Lukavac Grad.

O životu pjesnika Avde Mujkića govorili su njegovi dugogodišnji prijatelji i saradnik Jakub Subašić iz Zavidovića i Mehmed Đedović, književnik iz Kalesije.

Takođe upriličena je i promocija knjige                 „Čovjek sa sjajem Une u očima – Amarildo Mulić“ autorice Dinke Redžić iz Slovenije.

Pjesnik Avdo Mujkić (1944-1991), iz Puračića (općine Lukavac). Za života je objavio zbirke pjesama: „Gavraški mostovi“, „Momačko doba“, „Sasvim malo o njima“, „Tolko o mom putu“, „I bilo je tako“, „Nema tebi umrijeti“, te poeme „Kozara“ i „Jasenovac“. Njegova zbirka pozije „Savršene životinje i druge pjesme“ uvrštena je u lektiru za osnovnu školu. Posthumno mu je objavljena knjiga „Posljednji razgovor“ i „Razgovor u gluho doba“ (trojezično izdanje engleski, njemački i engleski jezik).

 

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI