Održana prezentacija “Dekontaminacija zemljišta korištenjem tehnologije Bioremedijacije”

Jučer je u hotelu „Lukavac“ u Lukavcu održana prezentacija tehnologije smanjenja uticaja na okoliš: „Dekontaminacija zemljišta korištenjem tehnologije Bioremedijacije“, a ono što nas kao Udrženje za zaštitu prirode i okoline na neki način iznenađuje, ali i dodatno motiviše, je svakako slab odziv na jednu ovako zastupljenu tematiku u našem gradu.

Članovi našeg Udruženja, stručni za pitanja na polju ekologije i zaštite okoliša, osjećaju odgovornost prema ovakvim projektima i naša je dužnost iskazati podršku svemu što će dovesti do poboljšanja kvaliteta naše okoline, a samim tim i kvaliteta življena na području općine Lukavac.

bioremedijacija1

Bioremedijacija je zapravo primjena bioloških sistema, koji za cilj imaju detoksikaciju okoline koja je kontaminirana teškim metalima, naftom i naftnim derivatima. Suština ovakvih procesa je maksimalno iskorištavanje prirodnih hemijskih reakcija i metaboličkih procesa. Kako je danas i prezentovano u ovom projektu čiji je autor dipl.ing.tehn. Maid Hadžimujić (KEMIS) ovaj proces traje od 4 do 6 mjeseci, a u slučaju veće količine kontaminiranog zemljišta i do godinu dana.

Živimo u industrijskoj sredini, sredini sa jasno izraženim problemima vezanim za različita, najčešće negativna stanja okoliša, te iz tog razloga smatramo da ovakve prezentacije, projekte i slične aktivnosti svakako treba podržati i pridavati im mnogo više pažnje. Razlog slabog odaziva na današnju prezentaciju je slabo ili skoro nikakvo medijsko praćenje, te smatramo da naše stanovništvo treba pravovremeno upoznati sa ovakvim aktivnostima. Ono što je naš stručni tim danas primijetio nakon izlaganja prezentacije i postavljanja pitanja iz publike, je svakako nedovoljno poznavanje materije kao i nepovjerenje, koje naše stanovništvo osjeća pri pominjanju otpada, zagađenosti itd.

Iz tog razloga AAT Lukavac će u narednom periodu pokušati na što bolji način organizovati svoje aktivnosti, koje će za cilj imati educiranje i upoznavanje stanovništva sa sličnim projektima. Na taj način želimo svojim sugrađanima, ostalim udruženjima, ali i autorima ovakvih projekata pružiti svoju stručnu pomoć kako bi u budućnosti svoju sredinu učinili pogodnijom za život.

Udruženje za zaštitu prirode i okoline Aer Aqua Terra

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI