Općinski sud Lukavac: Potvrdili optužnicu tužilaštva TK protiv četiri osobe zbog droge, jedan od optuženih sa naše Općine

Općinski sud Lukavac potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Jovana Mirosavljevića (54) iz Pelagićeva,  Amira Šiljkovića (46) i Alena Muharemovića (29) iz Lukavca, te Emira Turkušića (40) iz Gračanice zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili produženo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Podsjećamo, 20. oktobra 2017. godine, postupajući po nalogu ovog Tužilaštva i po naredbi Kantonalnog suda Tuzla,  pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga MUP-a TK,  u koordiniranim aktivnostima sa pripadnicima Sektora kriminalističke policije PU Bijeljina,  su izvršili pretrese na četiri lokacije u Lukavcu, Pelagićevu i Gračanici, kada je pronađeno više od 15 kilograma  opojne droge marihuana ( Cannabis sativa) pripremljene za dalju prodaju. Također, u pretresu koji su pripadnici  PU Bijeljina u saradnji sa MUP-om TK izvršili 30. oktobra 2017. godine u Pelagićevu,  u objektima,  vozilu i na parceli  koje je koristio Mirosavljević, pronađeno je  više od 700 osušenih stabljika marihuane i veći broj pakovanja ove droge u ukupnoj količini od oko 740 kilograma.

Dakle, optužnicom se Mirosavljeviću na teret stavlja da je u u periodu od maja  do oktobra 2017. godine u  Pelagićevu  proizvodio veće količine opojne droge marihuana, te da ju je pakovao i  prodavao  većem broju osoba na području Tuzlanskog kantona i šire, između ostalih i optuženom  Amiru Šiljkoviću.

Amiru Šiljkoviću se na teret stavlja da je u više navrata od Mirosavljevića i drugih osoba nabavljao marihuanu, pakovao je i prodao većem broju osoba, a prilikom pretresa  njegove porodične kuće u Lukavcu je pronađeno više pakovanja marihuane pripremljene za prodaju  u ukupnoj količini od oko jedan (1) kilogram.

Emir Turkušić je optužen da je u istom periodu u Gračanici nabavljao, vagao, pakovao i većem broju osoba prodavao marihuanu, dok se Alenu Muharemoviću optužnicom na teret stavlja da je u Lukavcu nabavljao opojne droge marihuana i heroin, te da je drogu pakovao i prodavao većem broju osoba na području Tuzlanskog kantona.

Postupajući tužilac je Općinskom sudu Lukavac stavio prijedlog da se pomenutim, nakon potvrđivanja optužnice,  produži mjera pritvora.U saradnji sa Tužilaštvom, višemjesečnu istragu u otkrivanju i dokumentovanju ovih krivičnih djela  su  provodili istražitelji Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga MUP-a TK, uz podršku prilikom pretresa koju su pružili pripadnici  Sektora kriminalističke policije PU Bijeljina.

Kategorije
LUKAVAC
Facebook Pagelike Widget

POVEZANI ČLANCI