Otvoreno pismo stranke SDP povodom enormnog zagađenja na području Općine Lukavac

Na mail adresu naše readkcije stiglo je otvoreno pismo stranke SDP povodom novonastale situacije oko zagađenja na područiju Lukavca koje vam prenosimo u cijelosti.

PREDMET: Otvoreno pismo povodom enormnog zagađenja na području Općine Lukavac

ZA: Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Direktorima osnovnih i srednjih škola na području Općine Lukavac Roditeljima učenika osnovnih i srednjih škola na području Općine Lukavac

Poštovani,

U Lukavcu je danas zabilježena koncentracija PM 2.5 od 949,4 µg/m3 . Dozvoljena granična vrijednost PM 2.5 je 50 µg/m3 a ozbiljnu opasnost predstavlja kada je koncentracija PM 2.5 veća od 100 µg/m3 . Ovo su najštetnije čestice jer je njihov promjer manji te mogu proći kroz respiratorni sustav ljudi i ozbiljno naštetiti zdravlju. Prilikom udisanja iste čestice se talože na plućima te mogu izazvati dugoročne zdravstvene probleme poput astme i hronične bolesti pluća. Podsjećamo da se na mjernoj stanici u Lukavcu ne mjeri PM 10 što bi pokazalo još više katastrofalno stanje zagađenosti zraka.

Obzirom da smo zabrinuti za zdravlje naših građana a da su ovim zagađenjem najviše ugrožena djeca, mladi i osobe treće dobi zahtijevamo hitnu reakciju svih odgovonih za ovako stanje. U cilju zaštite najmlađih tražimo poduzimanje sljedećih mjera:

1. Tražimo od Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona da odmah obustavi nastavu u osnovnim i srednjim školama na području Općine Lukavac.

2. Tražimo od Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona da hitno pristupi izradi Pravilnika za poduzimanje mjera u slučaju prekoračenja dozvoljenih graničnih vrijednosti zagađenja zraka i da isti uputi prema lokalnom nivou vlasti.

3. Tražimo od svih nadležnih službi da hitno upute zahtjev prema Ministarstvu okoliša i turizma FBiH da se pristupu izmjeni Pravilnika koji definiše dozvoljene granične vrijednosti, tako da se iste dozvoljene granične vrijednosti određuju na osnovu izmjerenih satnih vrijednosti. Također, obzirom u FBiH nema propisane graničneih vrijednosti za PM 2.5 (iste koristimo od svjetskih zdravstvenih organizacija) zahtjevamo od Ministarstvu okoliša i turizma FBiH da što hitnije odredi dozvoljene granične vrijednosti za PM 2.5 čestice.

4. Tražimo da se ispitaju uzroci ove ekološke katastrofe i da se odgovorni adekvatno sankcionišu.

Ako se nadležna ministarstva ogluše na naše zahtijeve, apelujemo na direktore osnovih i srednjih škola da postupe moralno, ljudski i zaštitnički postupe prema djeci i obustave nastavu. Kao krajna mjera ako se svi ogluše o ovom problemu apelujemo na roditelje da samovoljno prestanu slati djecu u škole i tako ih oni zaštite.

Služba za odnose s javnošću OO SDP BiH Lukavac.

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI