OV Lukavac: Razriješen UO JZU “Dom zdravlja” Lukavac, načelnik Delić izgubio podršku vijećnika?!

Jučer je u 18:00 nastavljena prekinuta sjednica Općinskog vijeća Lukavac, započeta u utorak (04.07.), a ista se završila danas u ranim jutarnjim satima.

Nakon nekoliko tačaka Dnevnog reda koji prijedlozi su manje-više dobile potrebnu većinu, uglavnom jednoglasno, a tiču se prijedloga Odluke o pokretanju aktivnosti na donošenju Programa energetske efikasnosti, odnosno prijedloga Odluke o izmjeni Odluke o komunalnim taksama, uključujući i Akte i imovisnko-pravne prirode, na red je došla tačka 10. koja je po hitnoj proceduri uvrštena u Dnevni red.

Sporna tačka se ticala razrješenja Upravnog odbora JZU “Dom zdravlja” Lukavac i imenovanja privremenog, zatim imenovanja privremenog Upravnog odbora JU “Centar za socijalni rad” Lukavac, kao i imenovanje privremenog Upravnog odbora JP “RAD” Lukavac.

Upravo pomenuta tačka je dovela do toga da sjednici prisustvuje i veliki broj građana, evidentno podijeljenih u dva tabora, te je sala PU Lukavac bila premala da primi sve zainteresovane osobe. Pored toga, ponovo su sjednici prisustvovali i 27 radnika JZU “Dom zdravlja” Lukavac koji su nedavno ostali bez posla u ovoj ustanovi.

Rasprava oko ove tačke pokazala sve manjkavosti i apsurd demokratije “na bosanski način” obzirom da je ista obilovala teškim riječima, optužbama, prijetnjama, uvredama, opstrukcijom rada vijeća, beskonačnim pauzama, konstantnim kršenjem Poslovnika i Statuta ali i mnogim neželjenim i nemilim situacijama na ivici incidenta. Dovoljno je kazati da su u jednom momentu bili primorani reagovati i pripadnici PU LUkavac i to radi međusobnih “čarki” između naših izabranih vijećnika.

I dok je jedna strana okupljena oko “ljevice” Općinskog načelnika Edina Delića uporno pokušavala otvoriti širu diskusiju tražeći odgovore na postavljena pitanja i razloge hitnosti koja se tiču prvenstveno smjene UO lukavačkog Doma zdravlja, druga strana (SDA,SBiH, predstavnici nacionalnih manjina) je neshvatljivom ili mudrom, ali samo njima znanom šutnjom strpljivo čekala kraj diskusije i otvaranje glasanja. Obrzaloženje (iz Zahtjeva za uvrštavanje u Dnevni red) kojima opravdavaju razlog hitnosti svog postupanja je otpuštanje 27 radnika, zahtjev nezasvisnog sindikata JZU “Dom zdravlja” Lukavac za smjenu UO, prestanak rada nekoliko ambulanti u mjesnim zajendicama i ugrožavanje pružanja adekvatne ljekarske usluge građanima, pad prihoda ove zdravstvene ustanove, ali i vidno narušeni međuljudski i kolegijalni odnosi u ovoj ustanovi. Vidno razočaran ovakvim razvojem situacije, načelnik Edin Delić je nekoliko puta ukazao na eventualnu neispravnost postupanja vijećnika Općinskog vijeća, kao i da će poduzeti odgovarajuće mjere koje su u njegovoj nadležnosti.

Na kraju je, prema inforamcijama kojima raspolažemo, “u sitne sate” rasprava po tačkama konačno zaključena te je Općinsko vijeće Lukavac izglasalo razrješenje dužnosti UO JZU “Dom zdravlja” Lukavac sa 16 glasova ZA, 4 SUZDRŽANA i 9 glasova PROTIV. Indikativno je da su suzdržani bili predstavnici Kluba vijećnika SBB i vijećnik Mihad Sakić (SBiH).

Revoltirani ovakvom odlukom i djelovanjem većine u Općinskom vijeću, vijećnici okupljeni oko načelnika Edina Delića zajedno sa njim su napustili sjednicu.

Sa 16 glasova ZA i 1 SUZDRŽANIM, do kraja sjednice su imenovani privremeni Upravni odbori JU “Centar za socijalni rad” Lukavac i JP “RAD” Lukavac.
Prijedlozi preostalih tačaka Dnevnog reda su jednoglasno usvojeni, te je podneseno nekoliko vijećničkih pitanja i inicijativa.

Sjednica je završena nešto prije 3:00 sati.

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI