Press konferencija Vlade TK: Premijer Gutić pozvao rektora Nurića da podnese ostavku (FOTO/VIDEO)

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić danas je održao vanrednu pres konferenciju povodom nedavne tuče na Rudarskom-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli, te dodao da podržava stavove studentske organizacije da se smijeni Upravni odbor i rektor ove obrazovne ustanove.

Podsjetimo, nakon neformalnog sastanka, na fakultetu je došlo do sukoba između Bahrudina Šarića, prorektora i Denijala Sprečića, dekana Mašinskog fakulteta. U ovom sukobu, kojeg još uvijek istražuje policija, Šarić je zadobio lakše povrede. Na sastanku se govorilo o imenovanjima na Univerzitetu.

Gutić se najprije osvrnuo na sastanak koji je održan u kabinetu prmijera, dva dana prije incidenta, te dodao da je u proteklom periodu primio primjedbe na rad i ponašnje menadžmenta Univerziteta.

-Zaprimio sam jedan akt koji je rektor Nurić potpisao i tražio da dekani ne mogu biti člnovi Senata Univerziteta u Tuzli. To je bio povod za sastanak u petak. Prije toga sam dobio jednu žalbu sekretara Univerziteta, to je bilo 14. 01.. Jasna Berbić se žalila na mobing od strane rektora. Žalila se da je rektor zaobilazi u svim procedurama – kazao je Gutić, dodajući da tada nije reagovao.

Nakon što se pojavio i dopis profesora Izudina Hasanovića, o čemu smo već pisali, da je od strane rektora Nurića i prorektora Šarića na njega vršen pritisak da se za članova Senata sa Pravnog fakulteta ciljano izaberu profesori Zlatan Begić i profesorica Jasmina Alihodžić, uslijedio je sastanak.

-Jasno sam rekao da se moraju poštivati zakonske odredbe i da dekani mogu biti članovi Senata. Rektor je odbio takvo razmišljanje – kazao je Gutić, navodeći da je inspekcija utvrdila da je rektor sa preporukom prekršio Zakon o visokom obrazovanju.

Premijer je naveo i da se razgovaralo o prorektorici Snježani Marić, koju novo rukovodstvo želi da zamijeni.

-Moje mišljenje je da 20.000 Hrvata koji žive na našem kantonu, imaju pravo da imaju svog predstavnika u menadžmentu Univerziteta i to je tako već 20 godina – kazao je Gutić, dodajući da je rektor otvorio i pitanja imenovanja dekana, te da se „došlo do dekana Prirodno – matematičkog fakulteta“

On je istakao kako je Nuriću kazao da „neko ko potiče rušenje države i kantona, ne može biti dekan na fakultetu u Tuzli“.

-Ne može biti nosilac bilo koje društvene funkcije neko ko vrijeđa majke Srebrenice – dodao je premijer.

Naveo je da na Univerzitetu nisu ispoštovani mnogi rokovi, te dodao da još uvijek nisu imenovani dekani, te da nije konstituisan Senat, a da se „provodi politika nasilja“, jer je rektor odbio dati saglasnost za dekane Mašinskog i Pravnog fakulteta.

Gutić je još jednom pozvao rektora da kaže ko, kada i gdje mu je prijetio, te vršio pritisak. Odbacio je da je ikada vršio prijetnje i pritiske. On se složio sa rektorom da se politika ne smije miješati u rad Univerziteta.

-Pozivamo ga da odstrani sve one političke junoše sa Univerziteta, poput Zlatana Begića i Edina Delića, DF-a i SDP-a, koji su ovih dana nezakonito preuzeli Univerzitet i upravljaju preko Nurića. Gore nemate nijednog kadra SDA – kazao je Gutić.

Napomenuo je da se na Univerzitetu još uvijek nisu realizovale odluke o zapošljavanju šest zlatnih studenata, ali se nisu zaposlili ni mladi kadrovi, kako bi se Univertitet „riješio usluga gostujućih profesora“.

Istakao je da su predstavnici studentske organizacije ovih dana pod velikim pritiskom, te da se pozivaju na razgovore.

Odgovorio je i zbog čega nije raspisan konkurs za prijem zlatnih studenata, te zbog čega se ne zapošljava 15 mladih asistenata. Iza toga se, smatra on, krije realizacija ličnih interesa.

-Dolaskom rektora Nurića, Univerzitet u Tuzli se privatizirao, pa ćete tako naći na Univerzitetu da je angažovana Broza Šarić, kćerka prorektora Šarića, koja trenutno živi u Beču. Jednom mjesečno je gostujući profesor na Farmaceutskom fakultetu i troškove plaća Univerzitet. Naći ćete da je supruga Zlatana Begića zaposlena na Prirodno-matematičkom fakultetu kao spoljni saradnik, sestra od Edina Delića, profesora, zaposlena kao laborant na Rudarskom fakultetu – kazao je Gutić.

Zajedno sa premijerom na pres konferenciji se obratio i Husein Topčagić, koji je govorio o nedjeljnom incidentu.

Kategorije
OKO NAS

POVEZANI ČLANCI