Preživljavanje u BiH kao ekstremni sport: Plaće 870, penzije 326, a potrošačka korpa 2.000 KM

Poskupljenja od po nekoliko feninga skoro svake sedmice zapljuskuju bh. trgovačke centre. Tihi rast cijena doveo je do toga da je mjesečna potrošnja jednog domaćinstva sa 800 KM, koliko je za potrošačku korpu izdvajano prije četiri godine, dosegla sumu od skoro 2.000 maraka!

Predsjednik Udruženja za unapređenje kvaliteta življenja „Futura“ iz Mostara Marin Bago kazao je da je, prema podacima Zavoda za statistiku Federacije BiH, potrošačka korpa u prošloj godini iznosila 1.850 KM. No, navodi da je ona sada znatno veća i da se kreće oko par hiljada maraka.

Samo osnovno

– Ključni je problem što je minimalna potrošačka korpa do sada iznosila 1.850 KM, dok prosječna plaća godinama ostaje oko 800 KM. Dakle, dvije prosječne plaće ne mogu pokriti minimalan iznos potrošačke korpe. Ovakve situacije nema nigdje u regionu, ali ni u Evropi – kaže Bago.

Kada platim račune, ne ostane mi ništa, zadužen sam dogrla, hrana je najskuplja, samo su neki od odgovora građana na naše pitanje kako preživljavaju s prosječnom plaćom od 870 KM.

Alija Nenadić posao u Srednjobosanskom kantonu traži već tri godine. Sa suprugom, djecom i teško bolesnom majkom preživljava od 326 KM njene penzije.

Tvrdi da im penzija jedva bude da pokriju režije, a kaže da je preživljavanje u BiH za većinu koja ne radi prava umjetnost. S penzijom od 326 KM jedva preživljavaju i penzioneri koji sami žive.

– Preživljavamo kako moramo. Gledaš cijene, znaš da ne možeš to kupiti, ostaviš odakle si uzeo… Eto, tako je penzionerima – kazala nam je Sarajka Fatima Mušanović.

Ni studentima nije ništa lakše. I njihov je jelovnik kao kod penzionera, samo osnovno. Da su cijene visoke za naš standard, kažu i prodavači i trgovci. Navode i da kupovna moć stanovništva nikad nije bila slabija i da je sve učestalija prodaja robe na komad.

– Kupuju par jaja, dvije do tri voćke i do nekoliko krompira ili mrkvi – rekao nam je jedan trgovac.

Neodrživo stanje

Bago ističe da je ovakvo stanje neodrživo.

– Ono što dodatno ne ide naruku potrošačima je i što su cijene porasle, a pakovanja su manja. Sada na policama imamo so, rižu, brašno ili šećer koji se pakuju u 800 ili 900 grama. Kada analizirate bilo koji proizvod, doći ćete do zaključka da je na djelu puzajući rast cijena, da skoro svakih mjesec do dva neki proizvod poskupi – kaže Bago.

Za prijevoz mjesečno izdvajanja 141 marka

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, porodice su prošle godine mjesečno u prosjeku najviše novca izdvajale za hranu i bezalkoholna pića 423,30 KM, a za stanovanje i komunalne usluge 384,06 KM. Na prijevoz je izdvajano 141,75 KM, za higijenu 80 KM, a za odjeću i obuću 69,55 KM.

Kategorije
OKO NAS

POVEZANI ČLANCI