Selma Sejdinović i Mensur Đozić najbolji sportisti općine Lukavac za 2016. godinu

Večeras je u Velikoj Sali JU Centar za kulturu Lukavac održan izbor za najbolje sportiste općine Lukavac za 2016. godinu.

Priznanja su dodijeljena u svim kategorijama, odvojeno ekipni i pojedinačni sport, ali zajedno po kategorijama žene i muškarci, odnosno djevojčice i dječaci.

Za najuspješniju sportistkinju općine Lukavac za 2016. godinu proglašena je Selma Sejdinović, članica Judo kluba Lukavac.

Rođena 1993. godine,nosilac majstorskog pojasa treći dan.Član je reprezentacije BiH od 2008. godine. Nastupala na velikom broju domaćih i međunarodnih takmičenja i bilježila sjajne rezultate. U protekloj godini je osvojila prvo mjesto na državnom prvenstvu za seniore, drugo mjesto na Balkanskom prvenstvu za seniore, 3. mjesto na Evropskim univerzitetskim igrama, 5. mjesto na Evropskom kupu u Dubrovniku. Osvajačica je velikog broja medalja na brojnim domaćim i međunarodnim turnirima u 2016 godini.

Za najuspješnijeg sportistu proglašen je Mensur Đozić, član Kluba borilačkih sportova ORKKA Lukavac.

Rođen je 1998. godine, a od svoje osme godine se bavi karateom. Nosilac crnog pojasa. Njegovi najbolji rezultati u 2016 godini su: 3, mjesto u borbama na svjetskom kupu u Salzburgu, 2. mjesto na svjetskom kupu za mlade u Umagu, 5. mjesto u borbama na seniorskom Balkanskom prvenstvu u Istanbulu, prvo mjesto na državnom prvenstvu u Banja Luci, 1. mjesto za mlađe seniore na državnom prvenstvu te prva mjesta na 2 turnira u Hrvatskoj i Srbiji.

Za najboljeg sportskog radnika proglašen je Nedim Ganibegović iz Košarkaškog kluba Lukavac, a za najboljeg trenera Željko Zombra iz KBS ORKKA Lukavac.

KOMPLETNA FOTO GALERIJA

SPECIJALNA PRIZNANJA

ŽELJKO MOT

Rođen je 1953. godine u Lukavcu, kroz DTV Partizan počeo se aktivno baviti sportom sa 4 godine. Bavio se gimnastikom, plivanjem te rukometom u klubu Partizan – Soda, a sada RK Lukavac, gdje je Željko aktuelni trener. Ovim poslom se počeo baviti davne 1985. godine u ženskom rukometnom klubu Partizan-Azotara. Bio je član predsjedništva popularne SOFK-e, trenutno je član nadzornog odbora sportskog saveza Lukavac.

EMIR MUJKANOVIĆ

Rođen je 1968. godine a svoj sportski život posvetio je radu u fudbalskom klubu i fudbalskim savezima. Bio je predsjednik FK Turija kada je ovaj klub ostvario plasman u viši rang takmičenja. Od 1998. godine je delegat u ligama TK a trenutno je delegat u prvoj Federalnoj ligi. Bio je član skupštine fudbalskih saveza TK i FBiH. Punih 10 godina je član izvršnog odbora NS općine Lukavac. Već drugi mandat je član izvršnog odbora sportskog saveza općine Lukavac.

FK ŽELJEZNIČAR DOBOŠNICA

Ovaj klub je u protekloj godini ostvario plasman u prvu fudbalsku ligu TK, nakon što su superiorno osvojili prvo mjesto u dugoj ligi TK.

FK JEDINSTVO HUSKIĆI

Nakon osvojenog prvog mjesta u trećoj fudbalskoj ligi TK, Jedinstvo je postalo član druge liga TK i tako ostvarilo značajan rezultat.

EKIPNI SPORTOVI – EKIPE

 1. KOŠARKAŠKI KLUB LUKAVAC

Košarkaški klub Lukavac je u 2016. godini igrajući A1 ligu BiH došao do finala play offa za ulazak u ligu 12 BiH što je najviši rang takmičenja u našoj zemlji. Nažalost finale je izgubljeno od bivšeg evropskog prvaka sarajevske Bosne, no i ovaj rezultat je zaista sjajan.

 1. OK 7 LUKAVAC

Ovaj tim je u protekloj sezoni bio u play offu Superlige BiH za ulazak u Premijer ligu BiH. Nakon odigranog prvog dijela u ovoj sezoni Superlige 7-Lukavac je na prvom mjestu sa realnim izgledima da na kraju sezone izbori plasman u Premijer ligu.

 1. FK RADNIČKI

U ovom klubu je nekoliko desetina fudbalera u mlađim uzrasnim kategorijama, a seniorski sastav koga čine izuzetno mladi fudbaleri je u protekloj sezoni izborio opstanak u prvoj Federalnoj ligi. Isti zadatak pred lukavačkim fudbalerima je i ove godine.

 1. ŽOK SMEČ

Mlađe selekcije ovog kluba bilježe izuzetno dobre rezultate na nivou FBiH. Seniorski sastav je u okviru Superlige BiH na kraju prvog dijela sezone u vrhu tabele i na pragu plasmana u play off za prvaka. Cilj je plasman u žensku Premijer ligu BiH.

EKIPNI SPORTOVI – SENIORI

 1. MIRNES ISLAMOVIĆ (KOŠARKAŠKI KLUB LUKAVAC)

Mirnes je definitivno najbolji igrač košarkaškog kluba Lukavac koji je svojim odličnom igrama doprinio postizanju vrhunskih rezultata ovog kluba. Nakon što je bio najbolji igrač i strijelac A2 lige u A1 ligi BiH je nastavio sa sjajnim igrama. Njegovi koševi i ukupan učinak doveli su ovaj klub u doigravanje za plasman u elitni razred naše košarke.

 1. EMSAD MAHOVKIĆ (RK LUKAVAC)

Emsad već nekoliko godina trenira rukomet i nastupa za rukometni klub Lukavac. Nosilac je igre u seniorskom sastavu ovog kluba koji se sa uspjehom takmiči u prvoj ligi FBIH.

2.ADNAN KASUMOVIĆ (FK RADNIČKI)

U protekloj sezoni je bio standardan u seniorskom sastavu FK Radnički, u izuzetno podmlađenom sastavu ovog kluba koji se takmiči u prvoj ligi FBiH. Nastupao je i za kantonalnu selekciju u svojim mlađim uzrasnim kategorijama. Od njega se tek očekuju kvalitetni nastupi u dresu Radničkog.

 1. EDIN SAKIĆ (OK 7 LUKAVAC)

Edin je jedan od najboljih i najpouzdanijih igrača seniorske ekipe 7-Lukavac koja se takmiči u Superligi FBiH. Riječ je o izuzetno mladom i talentovanom odbojkašu od koga se tek u narednim godinama očekuju zapaženi nastupi.

3.AMRA DŽAMBIĆ (ŽOK SMEČ)

U protekloj polusezoni je nastupala za ŽOK SMEČ u okviru Superlige. Već duži niz godina važi za jednu od najpouzdanijih igračica ovog kluba. Bila je član juniorske odbojkaške selekcije BiH, u protekloj godini je bila na širem spisku seniorske reprezentacije BiH. Svojim iskustvom značajno doprinosi dobrim rezulatatima koje ovaj klub postiže.

EKIPNI SPORTOVI – JUNIORI

 1. TARIK HANIĆ (FK RADNIČKI)

Tarik je rođen 1999 godine a fudbalom se počeo baviti sa 6 godina.Prošao je sve selekcije FK Radnički.  Nastupao je za pionirsku i kadetsku selekciju TK.U poslednje vrijeme nastupa i za seniorski tim ovog kluba.

 1. DAMIR BEKTIĆ (KOŠARKAŠKI KLUB LUKAVAC)

I ako pripada mlađim uzrasnim kategorijama KK Lukavac Damir nastupa i za seniorski sastav ovog kluba.U omladinskoj ligi TK u protekloj godini predvodio je svoju selekciju do vrijednih rezultata.

3.EDITA HASANOVIĆ (ŽOK LUKAVAC)

Rođena 1998 godine a u ovom klubu trenira i nastupa već nekoliko sezona.Jedna je od ključnih igračica u ŽOK Lukavac.

EKIPNI SPORTOVI – KADETI

1.MELIKA DAUTOVIĆ ( ŽOK SMEČ)

Melika je kao kadetkinja član seniorske selekcije ŽOK SMEČ.Sa svojom ekipom dva puta je osvajala prvenstvo FBiH u juniorskoj kategoriji.Proglašena je za najbolju igračicu na dva turnira u protekloj godini i to u Gračanici i Doboju.

 1. MIGDAD SUBAŠIĆ (FK RADNIČKI)

Rođen je 2000. godine a već 12 godina trenira fudbal.Kapiten je kadeta Radničkog a nastupa i za pionire i kadete u reprezentaciji TK.

3.DŽENIS MURATOVIĆ (BETA CLUB TANGO)

Standardni je član kadetske selekcije BETA cluba ekipe koja se takmiči u kantonalnoj nogometnoj ligi.Jedan je od nazaslužnijih igrača što je njegova selekcija prva na tabeli ove lige.

EKIPNI SPORTOVI – PIONIRI

1.ANTONELA CRVENKOVIĆ( ŽOK SMEČ)

Iako je član pionirske selekcije ona već nekoliko sezona nastupa za seniorski sastav Lukavačkog SMEČA.Nastupila je i za pionirsku selekciju BiH a na širem je spisku juniorske selekcije BiH.

 1. AHMED HALILAGIĆ( FK RADNIČKI)

Rođen 2003 godine a fudbal je počeo trenirati sa svojih 6 godina.Najperspektivniji je igrač pionirske selekcije FK Radnički.U omladinskoj kantonalnoj ligi Radnički zauzima prvo mjesto a Ahmed je postigao 10 golova.

 1. MUAMER TOKIĆ (KOŠARKAŠKI KLUB LUKAVAC)

Muamer je u svojoj pionirskoj selekciji jedan od najboljih košarkaša i dao je veliki doprinos u postizanju dobrih rezultata u ligi mladih TK u protekloj godini.

INVALIDSKI SPORT – EKIPNO

 1. SKISO SINOVI BOSNE

U protekloj godini klub je osvojio treće mjesto u premijer ligi BiH sjedeće odbojke,a na polu sezoni su takođe treći.Na turnirima u Slavonskom Brodu i Živinicama su bili prvi, u Sapni drugi te u osijeku treći.

 1. SKIMN SINOVI BOSNE

Ovaj klub je u protekloj godini na memorijalnim turnirima osvojio dva prva i dva druga mjesta a članovi ovog kluba su u sastavu reprezentacije TK na igrama u Mostaru osvojili prvo mjesto.

3.UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE

Na dva takmičenja u protekloj godini članovi ovog kluba su osvojili 1 zlatnu,3 srebrene i 3 bronzane medalje u nekoliko disciplina.

INVALIDSKI SPORT – POJEDINAČNO

1.ERMIN JUSUFOVIĆ (SKISO SINOVI BOSNE)

U protekloj godini sa reprezentacijom BiH Ermin je osvojio srebrenu medalju na paraolimpijskim igrama u Brazilu.Sa svojim klubom je osvojio treće mjesto u premijer ligi BiH u sjedećoj odbojci.Osvojio je i prva mjesta na turnirima u Slavonskom Brodu i Živinicama.Proglašen je i za najboljeg sportistu TK za 2016 godinu.

 1. MENSUD IMAMOVIĆ (UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE)

Na međunarodnom takmičenju za osobe sa invaliditetom kojeje odžano u Sarajevu Mensud je osvojio drugo mjesto u disciplini kugla i treće mjesto u disciplini koplje.

 1. SABAHUDIN KASUMOVIĆ (SKIMN SINOVI BOSNE)

Član reprezentacije TK sa kojom je na sportskim igrama u Mostaru osvojio prvo mjesto,a sa svojim klubom je osvojio dva prva i dva druga mjesta na memorijalnim turnirima.

izborsportiste (1)

NAJBOLJI SPORTSKI RADNIK

NEDIM GANIBEGOVIĆ (KOŠARKAŠKI KLUB LUKAVAC)

Kao predsjednik košarkapkog kluba Lukavac dao je ogroman doprinos postizanju značajnih rezultata ovog kluba u prethodnom periodu,kada je u protekloj godini klub učestvovao u doigravanju za prvaka A1 lige BiH.Zahvaljujući njegovim organizacijskim sposobnostima klub se svrstava u red dobro organizovanih sportskih kolektiva.

NAJBOLJI TRENER

1.ŽELJKO ZOMBRA (KK ORKA)

Željko je magistar tjelesnog odgoja i sporta,osnivač i glavni trener kluba borilačkih sportova ORKA Lukavac.Krajem 2016 godine je imenovan za selektora muške juniorske reprezentacije BiH.Takmičari njegovog kluba su u protekloj godini osvalaji titule državnog prvaka u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji,osvojili 3 medalje na Balkanskom prvenstvu,prvo i drugo mjesto na svjetskom kupu te zlato na Evropskom prvenstvu.

NAJBOLJI TIM – POJEDINAČNA KONKURENCIJA

 1. KLUB BORILAČKIH SPORTOVA ORKKA LUKAVAC

KBS „ORKKA“ u svojim redovima ima osvajače medalja na najjačim karate takmičenjima,u svim organizacionim nivoima takmičenja svjetske karate federacije WKF i to: državnim prvenstvima, balkanskim prvenstvima, mediteranskim prvenstvima, svjetskim kupovima, WKF svjetskoj premier ligi, evropskim prvenstvima i svjetskim prvenstvima,i jedan je od 8 karate klubova u BiH sa ovakvim rezultatima svih vremena, odnosno od osnivanja karate saveza BiH 1972 godine, od trenutno postojećih preko 200 karate klubova u BiH!
Samo u 2016 godini, klub se okitio evropskim zlatom , bronzom na svjetskoj WKF premier ligi , zlatom i srebrom na svjetskom kupu , jednom bronzanom i dvije srebrene medalje na balkanskom prvenstvu , titulama  prvaka države nekoliko takmičara pojedinačno i muški kata tim 4 godinu za redom .

 1. DŽUDO KLUB LUKAVAC

U protekloj godini takmičari ovog kluba su osvojili veliki broj medalja na domaćim međunarodnim takmičenjima.Drugoplasirana su ekipa na državnom prvenstvu za seniorke.Takmičsri ovog kluba su članovi reprezentacije BiH na međunarodnim takmičenjima.U svojim vitrinama imaju 7 državnih medalja,srebro sa Balkanijade i bronzanu Evropsku univerzitetsku medalju u 2016 godini.

3.KARATE KLUB SENSEI

Ženska seniorska ekipa u borbama u sastavu: Alma Frkić,Emina Muranović,Amila Kovačević i Lejla Mešanović su u protekloj godini osvojile 22 medalje od čega 15 zlatnih.Na državnom prvenstvu u tuzli u konkurenciji 104 kluba osvojile su treće mjesto.

POJEDINAČNO – SENIORI

1.AMILA KOVAČEVIĆ (KK SENSEI)

Amila je majstor karatea i ima crni pojas prvi dan.Na Balkanskom prvenstvu u Sarajevu osvojila je 3 mjesto pojedinačno u borbama,državni je prvak i u protekloj godini je osvojila 19 medalja i to 10 zlatnih,3 srebrne i 6 bronzanih.

2.MARKO ĐURIĆ (PK GALEB)

Marko je član reprezentacije BiH,državni prvak u dvije kategorije a na istom prvenstvu je osvojio i 2 srebrne medalje.U protekloj godini je oborio i državni rekord te nastupio na nekoliko međunarodnih mitinga i takmičenja.

3.DAMIR BAĆIĆ(KBS ORKKA)

Damir je nosilac crnog pojasa a u protekloj godini je osvojio titulu prvaka naše zemlje u dvije kategorije a sa svojom ekipom takođe se okitio zlatnom medaljom na državnom prvenstvu.Isto tako osvojio je još 6 zlatnih,2 srebrene i jednu bronzanu medalju na različitim turnirima.

POJEDINAČNO – JUNIORI

 1. HAMZA ČAJIĆ (KBS ORKA )

Hamza je osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu na Kipru,osvojio zlatnu medalju u juniorskoj kategoriji na svjetskom kupu u Hrvatskoj.Na Balkanskom prvenstvu u Sarajevu osvojio je ekipno srebrenu medalju,te po peti put odbranio titulu prvaka BiH.Još je puno medalja i priznanja došlo u ruke Hamze Čajića a prije nekoliko dana je izabran kao najbolji junior TK.

 1. SELMA OGRAŠEVIĆ(JK LUKAVAC)

Selma je nosilac majstorskog pojasa prvi dan i višestruka državna prvakinja.U protekloj godini je osvojila drugo mjesrto na državnom prvenstvu.U sastavu naše reprezentacije nastupila je na Balkanskom prvenstvu.

 1. AMAR MURGIĆ (BK RADNIČKI)

Amar je rođen 2000 godine,a boksom se počeo baviti sa svojih 10 godina. U BK Radnički nastupa u super teškoj kategoriji i prvak je Federacije BiH a u 2016 godini je sve mečeve u prvenstvu i na bokserskim revijama riješio u svoju korist.

POJEDINAČNO – KADETI

 1. HARIS MURADBAŠIĆ (KBS ORKKA)

Rođen je 2002 godine a u protekloj godini je osvoijo 2 mjesto na balkanskom prvenstvu u Sarajevu,2 mjesto na državnom prvenstvu u Tuzli a pojedinačno je osvoijo bronzanu medalju na balkanskom prvenstvu u Beogradu.Osvojio je još 4 zlatne medalje na turnirima.

 1. DŽENANA ŠILJEGOVIĆ (KK SENSEI)

Ona je u protekloj godini nastupila na 14 međunarodnih turnira i osvojila 27 medalja od čega 17 medalja ima najsjajnije odličje.Osvojila je prvo mjesto na federalnom prvenstvu u Lukavcu u borbama,dok je na istom takmičenju bila treća u borbama ekipno.

 1. AMAR TAHIĆ (JK LUKAVAC)

Amar je rođen 2002 godine,nosilac je plavog pojasa i osvajač 3 mjesta na federalnom prvenstvu za mlađe kadete.

POJEDINAČNO – PIONIRI

1.AJLA MUJIĆ (JK  LUKAVAC)

U 2016 Ajla je osvojila 13 medalja od čega 8 zlatnih i 5 srebrenih medalja.Prvakinja je Bosne i Hercegovine u kategoriji mlađi pioniri.

2.BAKIR OMEROVIĆ (KBS ORKKA )

U protekloj godini na državnom prvenstvu za kadete u borbama do 13 godina osvoijo je 3 mjesto.Isto tako ima osvojenih 5 zlatnih medalja,3 srebrene i 4 bronzane medalje na raznim turnirima u našoj zemlji.

3.MERIMA MEHMEDOVIĆ (KK SENSEI)

U 2016 godini osvojila je 11 medalja i to 6 zlatnih,2 srebrene i 3 bronzane.Najvažniji rezultat joj je drugo mjesto na federalnom prvenstvu u Lukavcu u borbama 10 godina.

PERSPEKTIVNI SPORTISTI

 1. ENEA RIKERT (PK GALEB)
 2. HARIS HALILOVIĆ (KBS ORKA )
 3. SARA BEGIĆ (DŽ.K. LUKAVAC)
 4. MUHIBA MEJRIĆ (KK SENSEI)
 5. LEJLA MALOVIĆ (ŽOK LUKAVAC)
 6. BELMA SALIHOVIĆ ( ŽOK SMEČ)
 7. NAMIK KARAHODŽIĆ (KK LUKAVAC)
 8. IRFAN SUBAŠIĆ (FK RADNIČKI)
Kategorije
SPORT

POVEZANI ČLANCI