Sisecam Soda Lukavac: Prezentovana investicija vrijedna 17 miliona eura

Sisecam Soda Lukavac danas je održala prijem za medije sa područja općine Lukavac. Ovaj prijem poslužio je da SSL ponudi informacije javnosti vezano za svoje poslovanje.

SSL je nedavno u rad pustio Kotao 8, investiciju koja je koštala 17 miliona eura. Ova investicija je prva ovakvog tipa na prostoru Bosne i Hercegovine, te zadovoljava sve Evropske standarde, te je ovo okolinsko odgovorna investicija.

ssl-prijem-10

“Ovaj kotao je prvi ovakve prirode izgrađen u Bosni i Hercegovini, kada je u pitanju zaštita okoliša, te je ovaj kotao najnovije tehnologije. Ovaj kotao posjeduje fluidizirani sloj, te proizvodi 120t pare po satu, pri temperaturi od 450⁰C i 40 bari pritiska. Po pitanju zaštite okoliša ovaj kotao je sofisticiran te ima dupli sistem odsumporavanja, tj. dvije faze odsumporavanja: suho i mokro odsumporavanje. Oba ova procesa odvajaju niz izduvnih plinova. Proces pročišćavanja izduvnih plinova se nastavlja u sledećoj fazi u sistemu filtracije gdje u svojim vrećastim filterima odvajamo prašinu iz emisije. Parametri emisije su znatno niži od propisanih Zakonskih regulativa u Bosni i Hercegovini i Evropi. Ukupno je ova investicija SSL koštala 17 miliona eura. Ovdje se ne zaustavljamo sa svojim investicijama, te smo u planu slične investicije i slična poboljšanja implementirati i u našim preostalim kotlovima”, istakao je Abdullah Akin menadžer energetske proizvodnje u Sisecam Sodi Lukavac.

ssl-prijem-8

Jedan od problema s kojim se SSL susreće je i širenje dezinformacija.

“Kada je u pitanju informisanje mislim da javnost nije dovoljno upoznata sa onim što mi radio u SSL-u, a to je produkt striktnih procedura koje korporacija SSL ima. Kada su dobijane sve potrebne dozvole za implementaciju ovakvih projekata ispoštovana je zakonska procedura te je javnost informisana o tome. U društvu će uvijek postojati određene dezinformacije, i upravo ovaj današnji prijem je da otklonimo određene dezinformacije I pružanje prave istine javnosti”, istakao je za kraj.

Sisecam korporacija zapošljavanja 22000 radnika, u 53 firme koje posluju u 13 država.

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI