Sprovedena akcija “STOP raku grlića maternice”

U TC Bingo Lukavac jučer je održana  akcija pod nazivom “STOP raku grlića maternice” u sklopu evropske sedmice za borbu protiv raka grlića maternice. Studenti Medicinskog fakulteta zajedno sa doktoricom Irmom Čolić su odgovarali na pitanja građana i dijelili informativne letke o načinu prevencije ovog oboljenja.

stop-raku2Rak grlića maternice najčešće se javlja kod mlađih žena u dobi između 35. i 50. godine života. U svijetu rak grlića maternice je drugi najčešći rak kod žena nakon raka dojke, a treći uzrok smrtnosti kod oboljelih žena. Procjenjuje se da u Europi svakih 18 minuta, a u svijetu svake 2 minute od raka grlića maternice umre jedna žena.

Grlić maternice je pristupačan za pregled te postoje jednostavne, brze i bezbolne metode za otkrivanje ranih promjena grlića maternice ( koploskopija, testiranje na HPV, PAP test). Prvi Pap test bi trebala uraditi svaka djevojka koja je stupila u seksualne odnose.  Svaka žena starija od 30 godina treba uraditi PAP test jednom u 2-3 godine.

Rak grlića maternice je bolest koja može da se spriječi jer je potrebno više godina da se promijenjene ćelije razviju u rak. PAP test, HPV testiranje i koploskopija omogućavaju rano otkrivanje promjena na grliću i efikasan ishod liječenja. Jedino redovna posjeta ginekologu obezbjeđuje ranu dijagnostiku i pravovremeno liječenje.

POSJETITE VAŠEG GINEKOLOGA!  OBAVITE GINEKOLOŠKI PREGLED!!!

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI