Talentovana lukavačka umjetnica: Kada vidite Semrine radove biti ćete oduševljeni (FOTO)

Devetnaestogodišnja, Semra Zaimović iz Devetaka kod Lukavca, studentica Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, svoj talenat vrlo vješto pokazuje slikajući nevjerovatne slike od kojih bez imalo pretjerivanja, zastaje dah. Kada vidite Semrine radove, poželjet ćete ih imati u svom domu. Njene radove koji zaista oduševljavaju sasvim slučajno pronašli smo na internetu i odlučili smo je kontaktirati te saznati više o njoj i onome što radi.

Na pitanje, kada je otkrila svoj talenat kaže da je oduvijek voljela „šarati“. Ona crta i slika gotovo otkako zna za sebe.

-„Vjerovatno kada sam uništila sve zidove u kući. Primijećena sam od strane roditelja još u ranoj mladosti, preko učiteljice i nastavnice likovne kulture u osnovnoj pa do profesora u srednjoj školi“ – otkrila je Semra koja slika i crta različitim tehnikama na raznim kompatibilnim podlogama. Međutim, kao omiljenu tehniku ističe akril na platnu.

Kažu da je najljepše kada čovjek ima „privilegiju“ raditi ono što voli i nasmijan obavljati svoj posao, naročito ako se radi o onome za šta ste se obrazovali.

Kako bi osigurala svoje mjesto na Akademiji, Semra je išla na privatne časove kod kako kaže, prvo velikog čovjeka pa tek onda umjetnika i akademika gdina. Ćamila Osmanovića. Od njega je naučila i brojne stvari koji nisu bile potrebne za prijemni.

-„Školujem se fokusirana na to da moje voljeno zanimanje bude i moj budući posao. Svako zanimanje pa i ovo ima svoje dvije strane. Dobru i lošu. Dobra je ta što smo okruženi prelijepim pejzažima, prekrasnom prirodom. Inspiracija izvire na sve strane. Posjedujemo neopisive ljepote i to je ono dobro u ovom sivilu od države.

Sa druge strane pak imamo vlast, takvu kakvu imamo da je dovela u pitanje sve što se moglo dovesti. Po mom mišljenju veoma malo je cijenjena umjetnost, pa je kao umjetnik i kreativac teško opstati u našoj državi ali ako postoje čvrsta volja i vjera ipak mislim da tu prepreke ne postoje pa makar to bila i siromašna država kao naša“ – kazala je Semra koja je na prvoj godini studija Akademije likovnih umjetnosti, odsjek: Nastavnički; te ističe da su svi u klasi jedna mala porodica u kojoj jedni druge koriguju ali i hvale.

Za sebe ističe da je uvijek optimista i otkriva svoj moto: “Sve što možeš da zamisliš, možeš i da ostvariš.“ Semrine radove možete pogledati na Facebook stranici Semra Art. Njeni radovi su zaista praznik za oči i odmor za dušu.

Ako i vi imate nešto čime se možete ponositi, ako imate zanimljivu priču, ne ustručavajte se nego se javite na redakcija@zona047.ba ili nam pišite na facebook stranicu Zona047.ba – Lukavački infoportal.

Kategorije
LIFESTYLE

POVEZANI ČLANCI