U Lukavcu svečano obilježen Dan nezavisnosti BiH (FOTO)

U sali Policijske uprave Lukavac, danas je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Lukavac, povodom obilježavanja 1.marta – Dana nezavisnosti BiH.

Svečanu sjednicu, nakon intoniranja himne BiH imao je čast da otvori predsjedavajući Općinskog vijeća Lukavac, Mehmed Suljić. Suljić je prigodnim govorom pozdravio sve prisutne i svečano otvorio sjednicu.

Nakon predsjedavajućeg OV, prisutnima se obratio i načelnik opštine Edin Delić, koji je iskoristio ovu priliku da svim građanima naše opštine čestita Dan nezavisnosti BiH.

Prisutnima se u ime OV Lukavac obratila Jasminka Memić vijećnica ispred stranke SBB BiH. Jasminka se prisutnima obratila prigodnim referatom u povodu 1.marta Dana nezavisnosti BiH.

Svečana sjednica je završena recitalom članica lukavačkog Dramskog studija.

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Spomen kosturnici i Centralnom spomen-obilježju završena je današnja svečana sjednica.

– Podsjetimo, na današnji dan prije 26 godina bh. građani su se na referendumu opredijelili za nezavisnost Bosne i Hercegovine, te se ovaj datum smatra jednim od najvažnijih u modernoj historiji naše države.

Tog dana 1992. godine 64 % građana BiH potvrdno je odgovorilo na referendumsko pitanje, da želi živjeti u “suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”. 

No, nažalost i nakon 26 godina, danas se Dan nezavisnosti obilježava samo u jednom dijelu teritorije BiH, odnosno u Federaciji BiH, dok je u RS-u 1.mart običan dan.

Lukavački info portal Zona047.ba svim svojim čitaocima i građanima Bosne i Hercegovine čestita Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

 

 

Kategorije
LUKAVAC
Facebook Pagelike Widget

POVEZANI ČLANCI